avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concedii creștere copil suprapuse
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concedii creștere copil suprapuse

Buna ziua. Auzisem despre un proiect de lege pentru cazul in care naști un copil in timpul ccc, se primesc doua indemnizatii? Am văzut o ordonanță de urgență din mai 2019 dar nu se precizează nimic. Eu sunt in aceasta situație și nu știu unde ar trebui sa întreb sau daca se da retroactiv. Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 19:01, 24 Mai 2019
Buna ziua,

va redau mai jos referintele legislative. Va rog urmariti alin. 2, 4 si 5 din Articolul 9 si Art. 15.

Ordonanta de Urgenta nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Articolul 9

(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) și art. 5, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).
(....)
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.
(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare prevăzut la art. 2 alin. (2) se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
(....)
(5) Prevederile alin. (4) se aplică inclusiv pentru situațiile în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, și naște un alt/alți copil/copii sau se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).


Articolul 15

(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență reprezentând indemnizații și stimulent de inserție se stabilesc după cum urmează:
(...)
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situații, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c).(1^1) Prevederile alin. (1) lit. d) se aplică și în situația în care se solicită stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2).


Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri de recuperare a debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copiilor:

1. După articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu următorul cuprins:

Articolul 9^1 În situația în care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului naște unul sau mai mulți copii ori se află într-o nouă situație dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizației conform art. 2 alin. (2) rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.


Practic, prin Legea 89/2019 se adauga un nou articol Articolului 9, iar Art. 9 alin.5 al Ordonantei de Urgenta 111 din 2010 ramane neschimbat.

Sper sa va fie de folos!
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2019
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc #2 Nadasurf Nadasurf Buna ziua, Am incheiat primul CCC pe 10.09.2018, m-am intors la serviciul pentru 2 luni fiind din nou gravida si am intrat in al 2-lea CCC pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu ingrijire copil alexaionela alexaionela Cine beneficiaza de modificarea ordonantei 111/2010 din legea 89/2019 si de cand se aplica? Eu am incetat un Cic in iunie 2018 si am nascut alt copil in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al doilea copil Deni37 Deni37 Am finalizat CCC pt primul copil in 06.2018 cand am reluat serviciul. Am intrat in CCC pt al doilea copil in 08.04.2019. Cererea pt indemnizatie a fost depusa ... (vezi toată discuția)