avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa contract de munca in Anglia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa contract de munca in Anglia

buna ziua,stimati domni!intrebarea mea este,daca dupa 11 luni de munca cu contract legal in Anglia,am dreptul la somaj din partea acestei tari?Oficiul judetean de ocupare a fortei de munca spune ca da DAR,trebuie sa am rabdare sigur m ai mult de 2_3 luni pentru ca englezii sunt m ai lenti in raspunsuri.E u am inmanat Oficiului Judetean contractul de munca semnat de mine si angajatorul englez,plus documentatia care demonstreaza ca am platit taxe statului englez.am sentimentul ca mi se tergiverseaza un raspuns,si nu inteleg motivul.astept raspunsul consultantilor dumneavoastra;in caz ca nu am dreptul la somaj din Anglia am dreptul la somaj in Romania,pentru ca am lucrat legal in A nglia?V a multumesc anticipat!:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 25 Noiembrie 2009
În Marea Britanie există două tipuri de alocaţii pentru şomaj (Jobseekers Allowance):
I. Alocaţia bazată pe contribuţii (Contribution-based Jobseekers Allowance – JSA (C));
II. Alocaţia bazată pe venituri (Income–based Jobseekers Allowance – JSA (IB)).

I. Pentru a obţine Alocaţia bazată pe contribuţii (JSA (C)), trebuie îndeplinite simultan două condiţii:
1) Solicitantul să fi plătit efectiv contribuţii sociale (Clasa 1) de cel puţin £2.250 într-unul din ultimii doi ani fiscali dinaintea anului în care este solicitată alocaţia pentru şomaj.
2) Solicitantul să fi plătit, sau să fie considerat ca şi când a plătit, contribuţii sociale (Clasa 1) de cel puţin £4.500 în fiecare din ultimii doi ani fiscali dinaintea anului în care este solicitată alocaţia pentru şomaj.

Nivelul alocaţie de şomaj (componenta bazată pe contribuţii) este de £47.95/săptămână pentru persoanele cu vârste între 16 - 24 ani şi de £60.50/săptămână pentru persoanele cu vârste peste 25 de ani.

Acest tip de alocaţie este acordat pentru o perioadă maximă de 182 de zile, fără a putea fi extinsă. O nouă cerere pentru alocaţia de şomaj va putea fi înaintată după ce au fost plătite noi contribuţii sociale conform condiţiilor menţionate anterior.

În cazul cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene, la calcularea dreptului la alocaţia pentru şomaj (componenta bazată pe contribuţii) Jobcentre Plus ia în considerare perioada în care aceştia au plătit contribuţii sociale în celelalte state membre. Pentru a obţine această prestaţie în Marea Britanie este necesar ca solicitanţii să fi plătit cel puţin o contribuţie socială (Clasa 1) în sistemul britanic de securitate socială.

II. Acordarea Alocaţiei bazată pe venituri (JSA (IB)) nu depinde de nivelul contribuţiilor sociale plătite în Marea Britanie sau în celelalte state membre. Pentru a obţine acest tip de prestaţie, veniturile şi bunurile de care dispun solicitanţii şi membrii lor de familie trebuie să fie reduse (la calculul acestui nivel nu sunt luate în considerare unele bunuri precum locuinţele). Nefiind bazată pe contribuţii, această prestaţie este acordată doar solicitanţilor care trec testul privind „dreptul de şedere şi rezidenţa obişnuită” pe teritoriul Marii Britanii.

Nivelul alocaţiei de şomaj (componenta bazată pe venituri) depinde de nivelul veniturilor solicitantului şi ale membrilor de familie, fiind plătită în completarea veniturilor obişnuite ale acestora.

Cetăţenii români care au dobândit statutul de „angajat” pot obţine alocaţia pentru şomaj (componenta bazată pe contribuţii şi componenta bazată pe venituri) dacă îndeplinesc condiţiile specifice acestei prestaţii. In situaţia în care încetează raporturile de muncă, cetăţenii români vor putea beneficia în continuare de alocaţia pentru şomaj (componenta bazată pe venituri) dacă au lucrat ca angajat în Marea Britanie timp de 12 luni şi dacă demonstrează că se află în căutarea unui loc de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj din anglia prietenoasa prietenoasa Buna ziua stimati domni, Am lucrat legal in Anglia ca infirmiera la un camin de batrani 11 luni. In Romania lucrasem 1 an si jumatate. 22 Iunie a fost ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj Alex-h Alex-h Buna seara! Am lucrat 8 luni in Anglia cu un contrac de munca in care am fost platitor de taxe. A-si vrea sa stiu daca am dreptul a somaj? (vezi toată discuția)
Drepturi copil nascut in strainatate vioras vioras Buna ziua!!!! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!!! Acum aproape 3 ani am plecat in Anglia cu contract de munca pt doi ani(intre timp contractul s-a ... (vezi toată discuția)