avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezvoltatorul m-a anunțat că nu îmi va scădea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezvoltatorul m-a anunțat că nu îmi va scădea prețul autentificării promisiunii de vânzare din prețul contractului. Am semnat înainte de a apărea noua lege, ce posibilitate am să evit aplicarea ei?

Buna ziua,


Conform legii din data de 24 octombrie 2018, taxele notariale achitate pentru promisiunea de vanzare - cumparare, nu se vor mai scadea din pretul contractului final de vanzare - cumparare.

Pe data de 13.08.2018 am semnat o promisiune de vanzare - cumparare pentru un apartament de 2 camere, in valoare de 77000 €.

Pentru aceasta promisiune, am achitat taxe notariale de 4319 ron, deoarece am achitat toata suma de 77.000 € in avans (fara credit bancar).

Dezvoltatorul vrea sa semnam actul final de vanzare cumparare pe data de 04.06.2019 si deja m-a anuntat ca se va aplica noua lege, prin care taxele notariale platite in momentul semnarii promisiunii, nu se vor mai scadea din pretul contractului final de vanzare - cumparare.

Intrebarea este, ce posibilitate as avea sa evit aplicarea acestei legi, deoarece am semnat promisiunea inainte de data adoptarii acesteia si nu ar fi normal ca legea sa se aplice si promisiunilor semnate inainte de aceasta data.

Va multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ema_cumparator , utilizator 09:10, 6 Iunie 2019
Nu aveti cum.
De ce ati achitat toată suma înainte? Si pentru siguranta dvs....
Am achitat toata suma in avans pentru ca dezvoltatorul mi-a oferit o reducere de 1500 € din pretul apartamentului.

Taxa notariala (4319 ron) pt promisiunea de vanzare cumparare a fost atat de mare, pentru ca este direct proportionala cu suma de bani platita catre dezvoltator in momentul semnarii promisiunii (77000 €).

Iar acum sunt nevoita sa platesc din nou aceeasi suma (sau una asemanatoare) care va reprezenta taxa notariala pentru contractul final de vanzare - cumparare.

As vrea sa stiu. ce modalitate legala as putea sa abordez, pentru a mi se putea lua in calcul si taxa notariala platita in momentul semnarii promisiunii.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate, nu există o astfel de modalitate.
Însă și presupunând că ar exista...vorbim de un act distinct cu taxare diferită. Iar taxele notariale la vanzari se percep la prețul de achiziție. Nu va face nimeni vânzarea gratis doar pentru că ști achitat tot prețul la antecontract.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. I^1 . - (introdus prin Ordin 4464/2018)

„Onorariul perceput pentru antecontractele de vânzare-cumpărare sau pentru promisiunile de vânzare autentificate anterior datei de 24 octombrie 2018 se deduce din onorariul final stabilit pentru autentificarea contractului de vânzare la același birou notarial.”

Actul normativ din 24 octombrie 2018 nu este o lege, ci este un Ordin al Ministerului Justiției nr. 3926/2018. Acesta a fost modificat la 21 noiembrie 2018 prin Ordinul nr. 4464/2018 - din care v-am citat mai sus.
Deci aveți o posibilitate: aceea de a încheia și vânzarea la același biroul notarial unde ați autentificat promisiunea de vânzare.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineata,

Va multumesc! A fost de mare ajutor raspunsul dumneavoastra.

Dupa ce i-am invocat notarului articolul de mai sus si mi-a spus ca a facut o "confuzie" ...

Marti (pe 04.06.2019) am semnat actele si intr-adevar s-au scazut sumele de bani pe care le-am achit inainte de 24 octombrie 2018.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate notarul sa incaseze onorariu de 1% din antecontract înainte de inregistrarea plății avansului pt proprietate? Mihail850 Mihail850 Bună ziua, Am semnat o promisiune de vanzare pentru un apartament din București cu un notariat (in ianuarie 2020). Desi in momentul in care am semnat ... (vezi toată discuția)
Necesitate incheiere act aditional Ionut Moncea Ionut Moncea Buna ziua, Doresc sa cumpar un loc de parcare, am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare care a expirat in luna Noiembrie 2017 dar nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Onorariu autentificare antecontract Cornel_Pop_89 Cornel_Pop_89 Salutare, Imi puteti spune care este modalitatea de calcul a onorariului de autentificare a unui contract de vanzare cumparare pentru o valoare de 15% din ... (vezi toată discuția)