Bunul a fost dobandit in timpul casatoriei, ca prorietate comuna devalmasa.
Ceea ce caracterizeaza proprietatea comuna este faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata o cota-parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.
Cota-parte va fi determinata prin imparteala.
Instanta de judecata va avea in vedere criteriile generale de partajare:sumele de bani investite la edificarea constructiei, actele de administrare efectuate, actele de conservare efectuate care au dus la sporirea valorii de circulatie, situatia platii impozitelor si a taxelor, situatia locativa a fiecaruia dintre coproprietari, munca in gospodarie.
Prin urmare, activitatea prestata in gospodarie este avuta in vedere la imparteala.
Legea prevede o prezumtie de contributie egala la dobandirea de bunuri, insa aceasta prezumtie nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.
(avem in vedere regimul comunitatii legale ).
Asadar, in speta expusa de dumneavoastra, nu se poate aprecia o contributie majoritata a tatalui dvs, cata vreme discutam de o relatie de mariaj indelungata, din care au rezultat copii.
Problemele psihice invocate de dvs. nu au nicio inraurire asupra partajului.
Prin urmare, mama dumneavoastra va detine o cota -parte din dreptul de proprietate, ea poate fi despagubita printr-o sulta aferenta acesteia.