Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele?
Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net lunar?
Este vorba de venitul obtinut cu caracter permanent (salariul net), venit cu caracter continuu de la o luna la alta, sau se considera venitul net din fiecare luna chiar daca in acesta sunt prinse si anumite prime ocazionale, fara a se specifica caracterul lor de prime (bonusuri)? S-a stabilit destul de clar ca norma de hrana, bonurile de masa nu intra in discutie.
Pararea mea: Consider ca pensia de intretinere a minorului se acorda pentru a satisface nevoile ascestuia, iar nevoile acestuia nu au cum sa se modifice exact in lunile in care parintele obligat la intretinere ar putea obtine o prima.
Da, veniturile care au caracter de continuitate se iau în calcul. Chiar și primele ce sunt acordate periodic (la câteva luni) sunt luate în considerare dacă au caracter de continuitate. Întreținerea se acordă în cuantum
Ok, cum combat atunci in realitatea asta? Practic, sunt executat silit pentru pensie si angajatorul trimite fostei sotii lunar, 1/4 din venit, indiferent daca e venit constant sau daca pe langa salariu am primit si un bonus ori plata unor ore lucrate in plus. Mentionez, orele lucrate in plus, pot fi sau nu de la o luna la alta, bonusurile la fel, la finalizarea unui proiect, dar nu periodice.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Angajatorul este terț poprit, și este obligat să vireze executorului judecătoresc, exact așa cum a fost somat, adică să rețină 25% din venitul lunar net al debitorului.
Iar executorul la rândul lui, pune în executare un titlu executoriu, care spune simplu, 1/4 din venitul lunar net.
Sa inteleg ca nu exista nicio solutie? Contestatie la titlu (lamurire de dispozitiv)?!?
Nu cred ca nu este cel putin un avocat care sa nu fi avut un astfel de caz...
Eu as face asa.As cere instantei ca pensia sa fie data in natura si nu in bani.Asa spune legea, in bani se da cand parintii nu se inteleg.In natura inseamna bani de buzunar ,mancare, rechizite haine,meditatii after school , excursii, tabere, laptop, telefon, abonamente, sala, tenis si ce mai face copilul etc.Cu ocazia asta stii si nevoile copilului.
Pentru ca venitul este fluctuant, as cere sa se dea in cuantul de x ron , sa zicem de 1000 lei dar in natura, nu in bani, pentru ca legea spune clar, in natura de pana la 1/4 din venituri.
Asa s a intamplat si la Piturca, selectionerul, care avea de platit 1/4 din venituri insemna 9000 euro pe luna si s a dus in fata instantei si in mod corect s a stabilit pensia la 1800 euro in natura si astfel tatal nu a devenit un card pentru mama.El platea scoala, meditatiile activitatile extrascolare, haine etc nu parfumurile si coaforul doamnei.
As face o cerere de modificare, imprejurarile de modificare sunt datorita fluctuatiei salariului de la 5000 la 9000 de exemplu, adica cateodata dublu si as cere suma fixa in natura de 1000 lei spre ex.Sa nu uitam ca si ea trebuie sa investeasca tot atat in copil.Adica 2000 ron.
Si atat timp cat ai platit legea spune in natura, pensia se da in bani, pana la 1/4, deci si 20% si 10%.
Acum toti vb de nevoile copilului, aceste depind de ce vrei poti sau nu.Poti spune ca ai nevoie de 9000 euro asa cum a facut Vica, ca ea vrea sa duca copilul in Elvetia la scoala privata si ea sa l vada de doua ori pe luna...dar instanta nu s a lasat pacalita, a admis innparte si a schimbat pensia la 1800 euro in natura.Binenteles cand a fost demis Piturca de la arabi a schimbat la 1/4 din venituri dar nu mai putin din venitul minim pe economie pentru studii superioare ca el devenise somer si ii dadea 300 lei din 1266....
Asa ca instanta se uita si la ce castiga mama, daca mama castiga 10.000 ron pe luna si tatal castiga 20.000 ron pe luna e clar ca poti baga 2000 ron fiecare in copil, daca mama castiga 1200 ron si tatal 20.000 nu poti cere acestuia sa dea 25% djn bani adica 5000 ron cat timp mama nu poate pune aceiasi bani, ok asta nu insemna ca tatal nu poate da 1000 sau 1500 ron dar in mod normal si clar si mama ar trebui sa dea si sa cheltuie aceiasi bani pe cat ii cere tatalui, si nu poti cere 5000 ron dar tu sa castigi 1200?pensia de intretinere trebuie sa fie aproximativ egala dar nu dubla tripla din partea tatalui.
Ea cat castiga dvd cat castigati, ca una e sa aveti intrav3000si 9000 media si alta e sa ai intre 4000 si 5000 ron.
Pensie alimentara
Fmrs
Buna ziua am și eu chemare la divorț si o să plătesc pensiei alimentara fetiței mele . Întrebarea mea este : cum se calculează ?exact 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)