avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele?

Buna ziua!

Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net lunar?

Este vorba de venitul obtinut cu caracter permanent (salariul net), venit cu caracter continuu de la o luna la alta, sau se considera venitul net din fiecare luna chiar daca in acesta sunt prinse si anumite prime ocazionale, fara a se specifica caracterul lor de prime (bonusuri)? S-a stabilit destul de clar ca norma de hrana, bonurile de masa nu intra in discutie.

Pararea mea: Consider ca pensia de intretinere a minorului se acorda pentru a satisface nevoile ascestuia, iar nevoile acestuia nu au cum sa se modifice exact in lunile in care parintele obligat la intretinere ar putea obtine o prima.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Ce parere aveti despre?

Decizia Inaltei Curti Nr. 21/2015, paragraf 35:

"35. Niciuna dintre instanţele care au dezlegat în mod diferit problema de drept nu a infirmat caracterul de continuitate pe care trebuie să îl aibă venitul luat în calculul pensiei de întreţinere, nefiind incluse veniturile ocazionale, astfel încât nu se vor dezvolta considerente pe acest aspect, reţinut în mod constant în practica judiciară şi în doctrină, atât în reglementarea Codului familiei, cât şi în actuala reglementare a Codului civil. "

gi-jane2 a scris:

Practic, sunt executat silit pentru pensie

De ce si de cand ati inceput sa fiti executat silit pt pensie ?
Puteti face si contestatie la executare, daca considerati ca anumite componente ale venitului dvs, nu ar trebui luat in calcul.
Parerea mea e ca in afara de norma de hrana si anumite indemnizatii cu destinatie speciala- bani de haine, de chirie etc,, dupa caz, nu aveti sanse sa va retina mai putin cand e vb de procent, Acesta se aplica si bonusurilor, primelor, orelor suplimentare, fac parte din venitul net, asa cum precizeaza si hotararea, care nu vorbeste de salariu, ci de venit, iar acesta poate fi adunat din mai multe surse chiar.
Daca ati avea fixata o suma fixa, ar fi mai simplu, mai ieftin pt dvs.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
venituri care nu au caracter de continuitate sunt cele ocazionale, fara sa fie prezazute.. ai lucrat azi la masina unui coleg si ti-a dat 100 de lei, ai luat un bonus care nu e prevazut in contractul de munca si nu stii daca il mai iei vreodata. astea nu se iau in calcul daca ai pensia stabilita in suma fixa. Daca va duceti cu fluturasul de salariu si scrie ca aveti leafa 1000 de lei daca se va fixa in suma fixa, va scrie ca veti plati in suma fixa, 250 de lei.
Cand e stabilita in procent, acesta se aplica la venitul efectiv, net si de regula, se stabileste in procent tocmai pt parintii ai caror venituri fluctueaza f mult de la luna la luna.
Unul e navigator si ia luna asta 5000 de euro si alta luna ca sta acasa, 500 de lei, e un exemplu. Nu se va stabili pensia raportat la cei 5000 sa fie obligat sa dea 1250 lunar, ca in kuna in care sta acasa, nu o sa aiba de unde da, si ca sa nu se tot apeleze la instanta ca ii creste leafa sau ii scade, se fixeaza in procent raportat la cat castiga.
La fel la agentii de vanzari care au suma fixa un minim pe ec si pot atinge suma f mari ca procent din vanzari, ce inseamna, ca pensia sa fie raportata la salariul minim ca nu stie cat si daca isi va realiza targetul ? Nu conteaza daca realizeaza sau nu, cat pensia e in procent, copilul beneficiaza de un procent, iar suma se modifica dupa cum castiga parintele, asa e corect.
Daca se va fixa in suma fixa, nu ai cum sa iei in calcul venituri care azi le ai, maine nu, de aia se raporteaza la un venit, cel constant.
Dvs, daca aveti pensia stabilita in procent si nu in suma fixa, calculati raportand la cat primiti in mana.
Unora in hotarare, le scrie 1/4 din venit, 1000, cat ar preprezenta la venit acel raport si omul stie ca plateste 1000 de lei, indiferent de cat castiga.



@ji-jane2 Mersi! Cel mai pertinent raspuns de pana acum....

Ca sa elucidez si izvorul nemultumirii mele, aceasta pleaca de la faptul ca, desi mama copilului primeste peste 1500 de lei lunar, nu spun cat, poate fi si peste 2000 + intretinere in natura ca tot s-a discutat anterior: imbracaminte, jucarii, vacante, etc, tot ce are nevoie pe perioada programului de legaturi personale care se desfasoara atat in timpul saptamanii cat si in weekend.... de curand m-am trezit prin executor cu cereri pe la ANAF, angajator, incepand cu anul 2017 pana in prezent, pentru a vedea daca nu cumva am mai realizat si alte castiguri, intentia executorului fiind exprimata destul de clar cum ca doreste sa execute tot ce este in plus fata de venutul salariului de baza raportat la care eu am achitat pensia: bonusuri, bonusuri de masa, alte indemnizatii, dividende, dobanzi conturi de economii. Concomitent mi-a pus si poprire la angajator asupra a 1/4 din venitul lunar.

Multumesc pentru suport!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pt a lamuri exact puteti face contestatie la executare.

In rest, ati inteles exact banuiesc cum se pune pproblema cu cei 1/4 din exemplele concrete ale colegei gi_jane
Banuiesc va va referiti la contestatie la titlu, da? In hotarare apare clar, 1/4 din venitul net lunar.

Multumesc!


AV. GABRIELA GERBER a scris:

Pt a lamuri exact puteti face contestatie la executare.

In rest, ati inteles exact banuiesc cum se pune pproblema cu cei 1/4 din exemplele concrete ale colegei gi_jane

Alte discuții în legătură

Pensie întreținere. ovidiudtru ovidiudtru Potrivit Codului civil, \"pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie alimentara LaurentiuF LaurentiuF Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati in clarificarea unui aspect privind calculul pensiei alimentare, pentru speta de mai jos: In urma divortului din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Fmrs Fmrs Buna ziua am și eu chemare la divorț si o să plătesc pensiei alimentara fetiței mele . Întrebarea mea este : cum se calculează ?exact 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)