avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Reprezentare ruda de catre licentiat in drept
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Reprezentare ruda de catre licentiat in drept

As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura.
Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura notariala sau e suficient sa fac dovada rudeniei?
La primul termen e suficienta declaratia verbala? sau in practica nu e acceptata aceasta procedura?
multumesc pentru raspunsuri
buna ziua, eu am fost in situatia asta ... sunt consilier juridic si am reprezentat-o pe sora mea .... la arhiva am mers impreuna si la primul termen am prezentat instantei copie a diplomei de licenta si legitimatia de jurist, copii certificat de nastere si de casatorie (in cazul meu a fost necesar) si sora mea a declarat in instanta ca vrea sa o reprezint ....

daca nu ar fi putut sa vina as fi folosit procura autentica
la arhiva am mers impreuna si la primul termen am prezentat instantei copie a diplomei de licenta si legitimatia de jurist, copii certificat de nastere si de casatorie (in cazul meu a fost necesar) si sora mea a declarat in instanta ca vrea sa o reprezint ....
daca nu ar fi putut sa vina as fi folosit procura autentica

Foarte corect!
Prevederile Codului de procedura civila sunt clare:
Art. 67. - (1) Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar.
(2) Mandatarul cu procură generală poate să reprezinte în judecată pe mandant, numai dacă acest drept i-a fost dat anume.
...........................................
Art. 68. - (1) Procura pentru exerciţiul dreptului de chemare în judecată sau de reprezentare în judecată trebuie făcută prin înscris sub semnătură legalizată; în cazul când procura este dată unui avocat, semnătura va fi certificată potrivit legii avocaţilor.
(2) Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi trecută în încheierea de şedinţă.
(3) Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecăţii, chiar dacă nu cuprinde nici o arătare în această privinţă; el poate fi însă restrâns numai la anumite acte sau pentru anumită instanţă.
(4) Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decât prin avocat, cu excepţia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezintă partea.
(5) Asistarea de către avocat nu este cerută doctorilor sau licenţiaţilor în drept când ei sunt mandatari în pricinile soţului/rudelor până la gradul IV inclusiv.
(6) De asemenea asistarea de către avocat nu este cerută la judecătorii când partea este reprezentată prin soţ sau rudă până la al patrulea grad inclusiv.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare juridica parabola parabola Buna! In Statutul consilierului juridic scrie: Art. 12. - Consilierul juridic poate reprezenta gratuit in justiţie rudele sale, ale soţului/soţiei, pană la ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Imputernicire ContSters184698 ContSters184698 Daca un membru al familiei doreste sa ma imputerniceasca sa-l reprezint in instanta trebuie facuta imputernicirea la notar?? (vezi toată discuția)