avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere absente nemotivate

Conform art.268 alin. 1 din Codul Muncii sanctiunea disciplinara trebuie emisa in termen de 30 zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare,dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

In cazul in care am un salariat care nu s-a mai prezentat la serviciu de 2 ani ce pot face ? Cunosc procedura de concediere dar nu stiu cum sa fac in privinta termenului.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:11, 26 Noiembrie 2009
Multumesc de ajutor ,va doresc o seara placuta tuturor.
Cred ca dosarul ce trebuie sa il atasezi deciziei pt. ITM depinde de la un ITM la altul, si poate chiar de la un inspector la altul.
Mie mi se cer urmatoarele, la concedierea disciplinara:
- decizia in 3 exemplare (dupa ce vor fi vizate, unul ramane la ITM, unul la firma, si unul il trimite firma prin posta celui concediat - in cazul tau se va intoarce, si il vei pastra nedesfacut, pentru orice eventualitate)
- dovada trimiterii convocatorului: copie dupa convocator, plic, si dupa AR
- referatul de sesizare.
- procesul verbal semnat de comisie - in cazul tau constatand scurt ca nu s-arealizat cercetarea, din cauza ca absentul a absentat si de la cercetare, si nu a anuntat vreun motiv obiectiv al neprezentarii, si nici schimbarea domiciliului.

Nu mi s-a cerut nicidata ROI sau pontajele la concediere, insa unii inspectori imi cer si o decizie de concediere suplimentara, dupa modelul ITM-ului respectiv (pe net), ceea ce, din punct de vedere juridic, este o aberatie.

Spor.
p.s. Daca ceva nu e ok la final, inseamna pentru tine doar inca un drum la ITM.
Buna ziua !
Acum ,mai in gluma mai in serios,:console: verificati daca mai este in viata !
Am avut surpriza neplacuta sa constat ca pt vineri 28 nov2009, prima zi de Kurban Bayram, sarbatoare principala a cultului musulman (echivalentul la crestini ar fi Craciunul), mi s-a cerut de catre conducerea scolii unde lucrez, sa-mi gasesc inlocuitor pe care sa-l platesc eu, sau sa gasesc o alta modalitate, eventual un fel de schimb cu un alt coleg, daca imi doresc sa lipsesc de la servici.
Le-am spus ca atat timp cat este sarbatoare legala, nu cade in sarcina mea sa-mi platesc inlocuitorul, nici sa mi se taie ziua de la plata, iar persoana care ma inlocuieste trebuie platita la plata cu ora de catre scoala si nu catre mine. (cel putin eu asa stiu ca ar trebui sa se procedeze)
Secretara a sunat la contabilitate la centru de unde i s-a spus ca nu s-au mai confruntat cu aceasta situatie, asa ca sa mi-o rezolv singura si sa-mi asigur inlocuitor, eventual platindu-l din propriu-mi buzunar.
Mi se pare ceva absurd.
Sunt convinsa ca exista reglementari clare in domeniu, iar conducerea scolii ar trebui sa fie la curent.
As dori sa cunosc exact care este procedura legala in situatia data, pt ca nu mi se pare normal sa nu ma bucur de aceste zile libere care mi se cuvin. Eventual as dori daca imi puteti spune unde anume sa caut in lege, pt a ma putea justifica clar contabilei si conducerii scolii.
Pana acum nu am avut probleme de acest gen, am lucrat intr-o alta scoala, unde drepturile imi erau respectate, situatia aceasta a aparut abia aici, la noua scoala unde sunt in prezent.
Multumesc!

am incercat sa deschid un post nou, insa nu mi-a iesit.
Codul muncii: Art. 134. (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

din pacate legea lasa loc unor interpretari, si exista discutii daca zilele acordate pentru sarbatori diferite de cele crestine se acorda alternativ sau suplimentar fata de cele crestine, dar nu exista niciun dubiu ca trebuie acordate de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Revisal absente nemotivate MariaRamona MariaRamona Daca unui salariat i-am facut decizie de incetare a contractului de munca pentru abatere disciplinara cum procedez daca are absente nemotivate? Fac o alta ... (vezi toată discuția)
Codul muncii tudor_daniela tudor_daniela as dori sa stiu cum incetez un contract individual de munca in cazul in care au trecut 3 zile iar persoana respectiva nu s-a prezentat nicio zi la munca. (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca rusalim rusalim Cum se procedeaza de catre o soc.atunci cand un salariat nu se mai prezinta la serviciu? (vezi toată discuția)