avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum poate beneficia de măsuri de protecție din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum poate beneficia de măsuri de protecție din partea statului o persoană cu handicap întreținută doar de unul dintre copii, care l-a îndepărtat pe celălalt de părintele în nevoie?

Buna ziua.Vreau sa intreb daca o persoana varstnica[86 de ani] incadrata in grad de handicap grav vizual[nevazatoare] si la una dintre urechi are cofoza[surditate absoluta].iar la cealalta ureche are hipoacuzie severa fiind dependenta de aparat auditiv din anul 2009.,daca aceasta pesoana poate beneficia de o masura de protectie din partea statului.Aceasta persoana are doi copii dintre care unul exercita activitatea de intretinere iar cel de al doilea copil a fost indepartat de la indeplinirea intretinerii legale a parintelui aflat in stare de nevoie fara absolut nici un motiv Motivele ar putea fi de partea cealalta referitor la administrarea bunurilor si veniturilor persoanei varstnice.Vreau sa arat ca indiferent ce forma de ocrotire ar putea stabili o instanta sau o autoritate primul lucru care trebuie cercetat este acela daca in cauza este vorba despre un abuz
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Bună ziua, Puteți formula, la instanța în a cărei rază domiciliază persoana ce urmează a fi ocrotită, o acțiune de punere sub interdicție, solicitând, totodată, numirea unui tutore, care să administreze bunurile deținute și veniturile realizate de către aceasta. Pentru o opinie cât mai corectă, ar trebui să apelați la serviciile unui avocat, cu prezentarea situației de fapt cât mai detaliat și însoțit de documentele care atestă această situație, Cu stimă, av. Hulea Ionuț-Marius.
Buna ziua.Ma intereseaza care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru promovarea acestei actiuni daca poate fi invocat art 12 pct.2 si 4 din conventia onu pentru protectia persoanelor cu dizabilitati .In codul civil de la noi in astfel de cazuri ,masurile de ocrotire sunt curatela si tutela,dar am vazut si alte masuri precum patronajul sau contrctul de intretinere.In afara de cei doi copii mai poate vre-o institutie sau autoritate sa intervina in cauza .
Potrivit dispozițiilor art. 164 din Codul Civil: „persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească.”
Astfel, pentru ca o persoană ce nu are discenământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, să fie pusă sub interdicție și să se numească un tutore pentru ocrotirea intereselor lui, este necesar să se formuleze o cerere pe rolul Judecătoriei în a cărei circumscripție persoana lipsită de discernământ își are domiciliu.
Cererea de punere sub interdicție poate să fie solicitată de persoanele prevăzute la articolul 111 Cod civil, respectiv:
a) persoanele apropiate minorului, precum şi administratorii şi locatarii casei în care locuieşte minorul;
b) serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morţii unei persoane, precum şi notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;
c) instanţele judecătoreşti, cu prilejul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti;
d) organele administraţiei publice locale, instituţiile de ocrotire, precum şi orice altă persoană.

Deși articolul 111 este reglementat în Capitolul intitulat Tutela Minorului, acesta este aplicabil în mod corespunzător și procedurii privind punerea sub interdicție judecătorească.

Pentru ca o acțiune în instanță având ca obiect punerea sub interdicție, să fie admisă de către instanța de judecată, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiții:

1. Lipsa de discernământ a persoanei a cărei punere sub interdicție se solicită;
2. Lipsa discernământului să fie determinată de alienația ori debilitatea mintală de care suferă persoana ce urmează a fi pusă sub interdicție;
3. Lipsa discernământului să nu îi permită persoanei ce urmează să fie pusă sub interdicție să se îngrijească de interesele sale:

În cadrul dosarului ce va fi înregistrat pe rolul instanței de judecată, pe lângă înscrisurile medicale depuse de către partea ce formulează cererea, în probațiune urmează să fie audiați martori și persoana ce se solicită să fie numită tutore pentru ocrotirea intereselor celui pus sub interdicție, să se efectueze o anchetă socială și un raport de expertiză medico-legală psihiatrică.

Totodată, instanța de judecată este obligată să îl asculte pe cel a cărui punere sub interdicție este cerută, punându-i și întrebări pentru a constata starea lui mintală. Dacă cel a cărui punere sub interdicție judecătorească cerută, nu este în stare să se înfățișeze în instanță el va fi ascultat la locul unde se găsește.

Persoana în cauză, în situația în care spuneți că are acel handicap, nu poate încheia niciun contract, prin care să dispună asupra bunurilor sale.

În continuare, sfatul profesional pe care vi-l pot oferi este acela de a formula această acțiune de punere sub interdicție, urmând ca gestionarea patrimoniului să fie efectuată de persoana cea mai potrivită, cu verificarea și supravegherea Autorității Tutelare.

Cu stimă, Av. Hulea Ionuț-Marius.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela danielapv danielapv Vreau sa preiau tutela unei persoane de 50 de ani cu schizofrenie .Mama ei traieste dar are 87 de ani.Cum sa procedez? (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie sorana_g sorana_g buna ziua, spuneti-mi va rog cum sa procedez daca un vecin a cerut punerea mea sub interdictie. Trebuie sa depun intampinare ? Cum sa ma apar, ptr ca nu este ... (vezi toată discuția)
Acte tutore batran altzheimer brvali brvali Pe baza caror acte se stabileste tutorele in cazul unui batran diagnosticat cu Altzheimer in forma medie spre severa si catre ce autoritate ne putem ... (vezi toată discuția)