În primul rând avocatul acționează în interesul persoanei care îl angajeaza,logic ca daca cel care vinde il angajeaza,avocatul nu va urmării si interesele celui care cumpara.Notarul este obligat să accepte avocatul,deoarece cel care îl angajeaza semnează mai întâi cu avocatul un act de reprezentare,imputernicire etc.Avocatul nu are ce "teapa" sa dea deoarece el doar verifica daca contractul daca este in regula ,nu participa cu o proprietate sau o sumă de bani.Cu avocatul se semnează un contract la notar pt serviciile prestate .Deci nu poate da "teapa" celui care îl angajeaza.Suma de 100 lei am zis o ca exemplu.Notarul poate face aranjamente ilegale pt sume mai mari de cateva mii de euro.Si poate face asta în asa fel încât el ca notar sa nu poate fi tras la raspundere în caz de ceva,pt ca cunosc bine legile si gasesc portițe pt orice.
Si repet,daca ati avea dreptate,nu ar fi atatea cazuri prin tribunale cu oamenii care si au pierdut casa sau banii datorita unei escrocherii organizată intre notar si depinde de caz de cumpărător sau vânzător.Alegerea de a merge cu un avocat la notar este liberă,legală,și are rolul de ati reprezenta doar propriile tale interese si de a cere notarului sa modifice o clauza daca este în defavoarea ta sau daca este ilegală.
raluk0207 a scris:
Si de unde stiti ca țeapa nu poate să vină din partea avocatului?
Va asigur ca "Ce nu fac oamenii in ziua de azi chiar și pentru 100 lei?" este un concept total gresit fata de un notar, care poate câștiga oricand 100 lei dintr-o declarație și o procura.
După cum spuneam mai sus, notarul raspunde pentru conținutul actului (presupunând prin absurd ca acel contract s-ar redacta la sfaturile avocatului, daca se intampla ceva, tot notarul da cu subsemnatul). Apoi, este gresit fata de cealaltă parte a contractului.
De unde stiti ca avocatul și cumpărătorul nu acționează în defavoarea vânzătorului? Imparțialitatea este un principiu deontologic al oricărui notar. Se poate spune la fel pentru avocatul platit doar de cumpărător?
Avocații nu sunt organe de control, ca să supravegheze cum isi fac altii treaba. Si nici notarul nu este obligat nici să îi accepte prezenta in birou, nici să îi urmeze sfaturile. Pentru orice nelămurire, clauza neinteleasa, va poate răspunde notarul (consultația juridică este inclusa in onotariu), mai ales că el însuși întocmește actul.