avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Contract de vanzare-cumparare cu inscriere in cartea ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Contract de vanzare-cumparare cu inscriere in cartea funciara privilegiul vanzatoarei

Buna ziua,
va rog mult sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez. Urmeaza sa inchei maine un contract de vanzare-cumparare pt un apartament prin programul Prima Casa, eu fiind cumparatorul.
Astazi mi s-a adus la cunostinta ca proprietarul doreste să se înscrie în cartea funciară privilegiul vânzătoarei pentru restul de preţ neplătit şi pactul comisoriu de gradul III.
Asta pana ii intra banii in cont. Eu cum ma pot proteja mai bine in acest caz?ce sa fac?
Va multumesc mult!
am nevoie de solutii urgente
Cel mai recent răspuns: Costina23 , utilizator 19:22, 23 Martie 2010
Nu cunosc detaliile contractelor dvs. de imprumut si de vanzare-cumparare dar proprietarul are dreptul de a-si inscrie dreptul in cartea funciara. Consultati un avocat care sa consulte documentele dvs. si sa va dea cea mai buna solutie.
Multumesc pt promptitudinea raspunsului. Am contactat acest site, tocmai pt ca nu am posibilitatea de a contacta un avocat.
Ma intereseaza cum sa ma protejez in caz in care proprietarul isi ia banii si nu mai vine la notar sa dea declaratia ca si i-a primit in cont.
Ma lupt cu el prin tribunale?e singura solutie?
Am fost si eu in aceeasi situatie.
Mai intai de toate, in cazul programului prima casa, imobilul trebuie sa fie "de sarcini, cu exceptia privilegiului vanzatorului asupra pretului". Deci existenta unui pact comisoriu pica din start pentru ca fondul de garantare nu accepta asa ceva.
Privilegiul se poate inscrie in cartea funciara insa ulterior va trebui scos, deci modificat inca o data cartea funciara. Si chiar si asa vanzatoarea nu are siguranta 100% ca va primii efectiv banii. Ca sa nu mai fie nevoie de introducerea unui privilegiu, in contract se poate stipula pur si simplu ca vanzarea se incheie cand vanzatorul depune o declaratie cum ca are restul de bani in cont. La prima casa, banca livreaza banii in contul vanzatorului, insa sunt blocati pana nu primeste de la vanzator declaratia respectiva, astfel incheinduse de drept tranzactia.
Eu va sfatuiesc sa-l convingeti pe vanzator sa renunte la acest privilegiu.

Avocatul nu e neaparat necesar, notarul are obligatia sa consilieze ambele parti la incheierea unei tranzactii. In cazul meu notarul a convins-o pe vanzatoare ca n-are rost sa mai inscrie si privilegiu pt restul de bani.

Toate cele bune
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
grandanat, utilizator
Multumesc mult pentru lamuriri. Nu vrea sa renunte sub niciun chip si nici notarul nu a convins-o. Am tot stat la telefon vreo ora, a consultat si un avocat care a sfatuit-o sa nu renunte la chestia asta.
Vedem maine...poate se razgandeste in vreun fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Imobil ce urmeaza a fi vandut prin prima casa. Notarul spune ca : \\"vanzatorul trebuie sa renunte expres la privilegiul vanzatorului, caci altfel ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu grad iv crisssu crisssu Cine este proprietarul? O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare apartament in doua transe ionelalupas ionelalupas Sunt vanzatorul unui imobil, iar cumparatorul o sa faca plata in doua transe 80% din pret la incheierea contractului de vanzare-cumparare si 20% peste 3 luni. ... (vezi toată discuția)