avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția a semnat contractul de credit pentru Prima ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția a semnat contractul de credit pentru Prima casă cu două zile înainte de căsătorie. Ratele s-au plătit în timpul căsătoriei, e bun propriu sau bun comun?

Buna ziua,

In urma cu ceva ani, am decis sa luam un apartament prin prima casa. Dupa lungi cautari, drumuri la banca, am reusit sa semnam contractul de credit, cu 2 zile inaintea casatoriei. Contractul a fost semnat doar pe numele sotiei, numele de fata. Eu nu ma incadram.
Urmeaza un divort si automat un partaj si in urma consultarii bancii si a unui avocat, reiese urmatorul aspect.
Contractul de credit a fost semnat cu 2 zile inaintea casatoriei, insa in extras apare creditul aprobat cu o saptamana dupa casatorie.
Avocatul mi`a zis ca ar fi bun comun, chiar daca e doar pe numele sotiei.

Ati mai intampinat astfel de cazuri? Am vreun drept la imobil.

Inca un aspect: Ratele au fost platite in timpul casatoriei. Aceste rate se impart 50-50 sau se calculeaza in functie de veniturile detinute?


Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Trebuie sa dovediti veniturile... spuneati ca nu era mare diferenta intre venituri, acum pare altceva.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunul dobandit, asa cum s-a precizat mai sus, este propriu, dobandit inainte de incheierea casatoriei.

Ratele bancare platite dau nastere unui drept de creanta.

Sumele de bani investite la plata ratelor bancare pot fi cuantificate , in instanta .

Instanta de judecata va avea in vedere orice mijloc de proba :inscrisuri, interogatorii, precum si proba testimoniala cu unul sau doi martori.

Prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata.

Altminteri , opereaza termenul general de prescriptie, cel de 3 ani.

Datorie contractata , este , de asemenea, proprie.( datoriile contractate in timpul mariajului, care sustin cheltuielile obisnuite ce rezulta dintr-o casatorie, sunt supuse impartelii, atat activul patrimonial, cat si pasivul sunt partajate).

Importanta este data când a fost semnat contractul, nu când a fost aprobat creditul. Nu cred ca soția are interes sa solicite partaj. Însă dvs aveți interes sa solicitați partaj pe sumele de bani ce au reprezentat rate în timpul căsătoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neparticipare la credit chitu emil chitu emil Buna ziua, Am contractat un credit pentru apartament de la o banca in care si fosta sotie era codebitor.Ea nu a platit niciun ban timp de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Divort - impartire credit bogdan2478 bogdan2478 in timpul casatoriei am contractat un credit impreunacu sotia.dupa divort am ramas sa platesc singur.ea nu a fost nici Garant nici coplatitor.am sanse sa il ... (vezi toată discuția)
Ce riscuri sunt ca girant sau coplatitor detinand o proprietate? ContSters341336 ContSters341336 Buna ziua, eu si viitorul meu sot vrem sa ne luam o casa. Eu detin un apartament dat de mama mea prin vanzare-cumparare. Logodnicul meu are un salariu de 1800 ... (vezi toată discuția)