avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drept de abitație într-un apartament deținut în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drept de abitație într-un apartament deținut în cote de egale, de el și de fiul meu. În caz de deces al lui, eu mai am drept de abitație?

Concubinul meu detine jumatate din apartament iar fiul meu jumatate .In urma decesului concubinului sora lui este mostenitoare , eu am drept de abitatie pe toata suprafata apartamentului . Vreau sa va intreb in urma dezbaterii mosteniri eu imi pierd dreptul de abitatie pe jumatatea care o detinea concubinul ?
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca veti ajunge in instanta. Daca va cheama in instanta sora concubinului, mai scrieti pe aici de ce va cheama, daca vreti un sfat.
Apelati la un avocat daca vreti sa va asiste sau sa va reprezinte in instanta.
Pana atunci, daca vreti, citati din actul pe care le aveti und ese refera la dreptul dvs de abitatie.
In contractul de vânzare cumpărare scrie ca : subsemnații cumpărători , citez : constituim cu titlu gratuit un drept de abitație viagera in favoarea Stela .... , in intreg apartamentul descris mai sus , pe tot restul vieții sale fara plata vreunei chirii .
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatia e asa.. fiul dvs va fi coproprietar cu sora concubinului dvs decedat, iar dvs veti fi cea cu dreptul de folosinta, practic atat fiul cat si sora celui decedat, vor avea nuda propretate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-o spunem mai simplu:
Dreptul dvs. de abitație viageră (constituit prin contract) încetează la moartea dvs, iar nu la moartea altora de prin preajmă (indiferent ce calitate ar avea: „coleg de recamier”, coproprietar etc).
Concubinul dvs. are 1/2 din nuda proprietate. (dreptul de abitație este un dezmembrământ al dreptului de proprietate - și acesta vă aparține dvs).
In cazul decesului concubinului dvs. sora acestuia este moștenitor, dar ea nu poate moșteni mai mult decât avea defunctul. Și nici nu poate moșteni ceea ce aveți dvs (dreptul de abitație).

Situația se poate rezolva printr-un partaj între fiul dvs. și moștenitoarea concubinului.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
romascanu, moderator
Buna seara ! Astazi sora defunctului concubin a fost si a deschis succesiunea , d- na notar i - a explicat situatia apartamentului , cum ca eu am abitație si asta inseamna ca pot locuii acolo pana la moarte , ca abitatia este douăzeci la suta din suprafața totala etc. etc. Moștenitoarei a spus ca ea vrea bani ca ce sa faca cu apartamentul , acum eu nu am bani sa ii dau , ma poate obliga stiu eu cineva sa vind apartamentul ? (Adică nu eu sa vand vorbim de fiul meu care are cealalta jumătate )
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
Stella63, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de uzul fruct sweden sweden Buna ziua, Am o intrebare legata de uzul frunct in contextul unei mosteniri. In urma testamentului, o persoana lasa dupa deces un apartament de 3 camere ... (vezi toată discuția)
Mostenire Sorina99 Sorina99 Am facut mostenirea unui apartament. Matusa mea are dreptul la jumate,eu cu fratele jumate. Matusa gaseste scuze sa nu il vanda sa impartim banii. Initial a ... (vezi toată discuția)
Atacarea testamentului in justitie kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti, ce se intampla in cazul decesului unei persoane in varsta care are 2 copii majori, dar care lasa prin testament dreptul de a locui in ... (vezi toată discuția)