Concubinul meu detine jumatate din apartament iar fiul meu jumatate .In urma decesului concubinului sora lui este mostenitoare , eu am drept de abitatie pe toata suprafata apartamentului . Vreau sa va intreb in urma dezbaterii mosteniri eu imi pierd dreptul de abitatie pe jumatatea care o detinea concubinul ?
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu cred ca veti ajunge in instanta. Daca va cheama in instanta sora concubinului, mai scrieti pe aici de ce va cheama, daca vreti un sfat.
Apelati la un avocat daca vreti sa va asiste sau sa va reprezinte in instanta.
Pana atunci, daca vreti, citati din actul pe care le aveti und ese refera la dreptul dvs de abitatie.
In contractul de vânzare cumpărare scrie ca : subsemnații cumpărători , citez : constituim cu titlu gratuit un drept de abitație viagera in favoarea Stela .... , in intreg apartamentul descris mai sus , pe tot restul vieții sale fara plata vreunei chirii .
gi-jane2
Situatia e asa.. fiul dvs va fi coproprietar cu sora concubinului dvs decedat, iar dvs veti fi cea cu dreptul de folosinta, practic atat fiul cat si sora celui decedat, vor avea nuda propretate.
romascanu
S-o spunem mai simplu:
Dreptul dvs. de abitație viageră (constituit prin contract) încetează la moartea dvs, iar nu la moartea altora de prin preajmă (indiferent ce calitate ar avea: „coleg de recamier”, coproprietar etc).
Concubinul dvs. are 1/2 din nuda proprietate. (dreptul de abitație este un dezmembrământ al dreptului de proprietate - și acesta vă aparține dvs).
In cazul decesului concubinului dvs. sora acestuia este moștenitor, dar ea nu poate moșteni mai mult decât avea defunctul. Și nici nu poate moșteni ceea ce aveți dvs (dreptul de abitație).
Situația se poate rezolva printr-un partaj între fiul dvs. și moștenitoarea concubinului.
Buna seara ! Astazi sora defunctului concubin a fost si a deschis succesiunea , d- na notar i - a explicat situatia apartamentului , cum ca eu am abitație si asta inseamna ca pot locuii acolo pana la moarte , ca abitatia este douăzeci la suta din suprafața totala etc. etc. Moștenitoarei a spus ca ea vrea bani ca ce sa faca cu apartamentul , acum eu nu am bani sa ii dau , ma poate obliga stiu eu cineva sa vind apartamentul ? (Adică nu eu sa vand vorbim de fiul meu care are cealalta jumătate )
Drept de uzul fruct
sweden
Buna ziua,
Am o intrebare legata de uzul frunct in contextul unei mosteniri. In urma testamentului, o persoana lasa dupa deces un apartament de 3 camere ... (vezi toată discuția)
Mostenire
Sorina99
Am facut mostenirea unui apartament. Matusa mea are dreptul la jumate,eu cu fratele jumate. Matusa gaseste scuze sa nu il vanda sa impartim banii. Initial a ... (vezi toată discuția)