In cazul unei familii(casatorie legitima)unde sunt si doi copii(unul comun,unul din casatoria anterioara a sotiei)la decesul sotului cum se imparte masa succesorala?
Sunt lamurit.La bunuri proprii,banuiesc ca intra,bunurile dobandite inainte de casatorie.Dar bunurile dobandite ,prin mostenire,(in timpul casatoriei)de la parintii sotului decedat se considera bun comun?Sotii aflandu-se sub regimul comuniunii de bunuri.
Dar in cazul uni bun,al unuia din soti,care la data casatoriei era achitat in cota de 1/2 iar restul de 1/2 a fost achitat dupa casatorie cum se considera?Bun comun in care un sot detine3/4 iar celalalt 1/4?
Cred ca ar trebui sa va uitati in codul civil care sunt bunuri proprii si care sunt comune. art 339,340, ca poate mai apar bunuri in privinta carora nu sunteti lamurit.
Bunul e propriu ca e achizitionat inaintea casatoriei, celalalt sot nu e coproprietar si nu devine ca platesc ratele impreumna, ci are un drept de creanta pt perioada cand au platit ratele pe perioada casatoriei. Daca la dezbaterea mostenirii apar neintelegeti, va mutati in instanta.
Bunurile pe care le-a dobandit inainte de casatorie sunt bunuri proprii. Daca a mostenit bunuri chiar si in timpul casatoriei sunt bunuri proprii, daca a primit donatii doar pe numele sau sunt bunuri proprii (chiar si in timpul casatoriei), daca a cumparat bunuri in timpul casatoriei care a specificat ca sunt cumparate cu resurse proprii acestea nu intra la bunuri comune.....etc Practic doar bunurile care le-ati dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Mostenire
paula38
Buna ziua ,problema este urmatoarea ,sunt casatorita ,am incheiat o conventie de separare de bunuri ,inainte de casatorie detineam un imobil ,in timpul ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire
...elena
Sotul meu are un copil dintr-o casnicie anterioara, plecat din tara , in varsta de 25 ani,De curand se intereseaza ca apartamentul in care locuiesc cu sotul sa ... (vezi toată discuția)