avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se împarte succesiunea în cazul unei familii cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se împarte succesiunea în cazul unei familii cu un copil al ambilor soți și unul din căsătoria anterioară a unuia dintre ei?

In cazul unei familii(casatorie legitima)unde sunt si doi copii(unul comun,unul din casatoria anterioara a sotiei)la decesul sotului cum se imparte masa succesorala?
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
sa mergeti la un avocat cu care sa va sfatuiti, sa ii ziceti lui ce vreti sa faceti mai exact, cui vreti sa lasati de ce.. si sa va prezinte variante
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiriac Tiberiu Gabriel a scris:

Sunt lamurit.

Serios? Eu nu cred. Căci citind ce s-a scris mai sus, observ că s-a facut o confuzie. Și văzând întrebarea dvs. finală, nu prea mi se pare că sunteți lămurit.

Eu am înțeles așa:

EL/bărbatul/soțul din speță are UN copil. = cel pe care l-a conceput.
Și EA/femeia/soția are DOI copii. = aceia pe care i-a născut (Nu ne interesează cu cine i-a făcut. Puteau să fie și din flori! În clipa morții, ne interesează doar calitatea lor de copii în raport cu persoana decedată. Cei doi copii au aceleași drepturi la moștenirea mamei lor. Indiferent din ce căsnicie ar fi ei)

Deci:
Dacă acela care va muri mai întâi va fi bărbatul (soțul), atunci la moștenirea lui vor veni:
- soția lui supraviețuitoare - cu o cotă de 1/4 din moștenire
- și singurul lui copil (al decedatului, nu al altcuiva) - cu o cotă de 3/4 din moștenire.

Dacă aceea ca va muri mai întăi va fi femeia (soția) atunci la moștenirea ei vor veni:
- șoțul supraviețuitor - cu o cotă de 1/4 din moștenire
- și cei DOI copii ai ei - cu o cotă de 3/4 (deîmpățită la 2 - numărul copiilor ei).

Confuziile sunt firești, căci intrebarea nu e potrivit pusă.
Nu se poate discuta despre succesiunea „unei familii”.
Succesiunea este a fiecărui mort, luat în parte. În ordinea trecerii pe lumea ailaltă.

Nu am înțeles la care „singur moștenitor” v-ați referit în întrebare finală?
Dvs./bărabatul/soțul din speță aveți un singur copil (sau cel puțin așa rezultă din ce ne-ați povestit). Copilul din căsătoria anterioară a soției dvs. nu este ȘI copilul dvs. Dvs. sunteți doar soțul mamei sale. Nu sunteți și tatăl acestui copil (nu l-ați conceput, nu l-ați recunoscut, nu l-ați adoptat, nu vă are ca tată în actul de naștere). Dvs. aveți un singur copil (zis aici „comun”).

Și când discutăm despre oameni care n-au murit încă, trebuie să ne amintim că NIMENI nu cunoaște ordinea plecărilor pe lumea ailaltă. Nici mama științei dreptului.
Ca atare, dacă vreți să știți ce e de facut, trebuie să dicutați cu un avocat variate scenarii: dacă faceți așa ... se poate întâmpla așa, dacă faceți altminteri ... se poate întâmpla așa. Și să alegeți o variantă.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
romascanu, moderator
Doamna avocat Romascanu a aparut o neintelegere intrucat prima intrebare(cea in care sotia mai are un copildin alta casatorie) era pusa pt.un prieten aflat in aceasta situatie.La mine lucrurile stau astfel:din actuala casatorie am un copil si mai am unul din casatoria anterioara,sotia actuala nemaiavand un alt copil in afara celui comun.Sa vedem daca am inteles bine variantele in acst caz.Daca decedeaza sotul mostenirea(1/2 din bunurile comune + bunurile proprii)se impart astfel:1/4 revine sotiei si 3/4 celor doi copii ai sotului,jumatate fiecare.Daca decedeaza sotia situatia este astfel:1/4 sotul si 3/4 copilului comun.Este corect?Si daca eu doresc ca bunurile mele proprii sa revina unui singur copil,nici sotiei si nici celuilalt copil, ce pot face cat sunt in viata?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Chiriac Tiberiu Gabriel, utilizator
Doar vanzare-cumparare dar daca este fictiva (adica daca nu se poate face dovada platii sumei de bani) se poate ataca dupa deces de restul mostenitorilor ca fiind o donatie dechizata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Ați înțeles bine.
Și eu :)
Deci, răspunsul meu este valabil pentru situația prietenului dvs. Și, totodată, dvs. ați înțeles foarte bine.

Cu privire la ultima întrebare - Se pot face multe cât sunteți în viață.
Eu v-aș întreba și ... cât de aproape de groapă vă simțiți. Vorbesc serios.
Căci unul și același act nu-i la fel de potrivit în tinerețea cuiva pe cât se potrivește în cazul celui care are mai puțin timp în față decât în urmă.

Ar putea să fie potrivit și un testament (mai exact, un legat cu titlu universal). Depinde de multe amănunte. În general, oamenii fug de el pentru că nu cunosc ce se poate face cu unul bine gândit și bine scris. (mai ales atunci când nu vă propuneți să dezmoșteniți pe careva, ci să lasați o anume categorie de bunuri cuiva).
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire paula38 paula38 Buna ziua ,problema este urmatoarea ,sunt casatorita ,am incheiat o conventie de separare de bunuri ,inainte de casatorie detineam un imobil ,in timpul ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire ...elena ...elena Sotul meu are un copil dintr-o casnicie anterioara, plecat din tara , in varsta de 25 ani,De curand se intereseaza ca apartamentul in care locuiesc cu sotul sa ... (vezi toată discuția)