Chiriac Tiberiu Gabriel a scris:
Sunt lamurit.
Serios? Eu nu cred. Căci citind ce s-a scris mai sus, observ că s-a facut o confuzie. Și văzând întrebarea dvs. finală, nu prea mi se pare că sunteți lămurit.
Eu am înțeles așa:
EL/bărbatul/soțul din speță are UN copil. = cel pe care l-a
conceput.
Și EA/femeia/soția are DOI copii. = aceia pe care i-a
născut (Nu ne interesează cu cine i-a făcut. Puteau să fie și din flori! În clipa morții, ne interesează doar calitatea lor de copii în raport cu persoana decedată. Cei doi copii au aceleași drepturi la moștenirea mamei lor. Indiferent din ce căsnicie ar fi ei)
Deci:
Dacă acela care va muri mai întâi va fi bărbatul (soțul), atunci la moștenirea lui vor veni:
- soția lui supraviețuitoare - cu o cotă de 1/4 din moștenire
- și singurul lui copil (al decedatului, nu al altcuiva) - cu o cotă de 3/4 din moștenire.
Dacă aceea ca va muri mai întăi va fi femeia (soția) atunci la moștenirea ei vor veni:
- șoțul supraviețuitor - cu o cotă de 1/4 din moștenire
- și cei DOI copii ai ei - cu o cotă de 3/4 (deîmpățită la 2 - numărul copiilor ei).
Confuziile sunt firești, căci intrebarea nu e potrivit pusă.
Nu se poate discuta despre succesiunea „unei familii”.
Succesiunea este a fiecărui mort, luat în parte. În ordinea trecerii pe lumea ailaltă.
Nu am înțeles la care „singur moștenitor” v-ați referit în întrebare finală?
Dvs./bărabatul/soțul din speță aveți un singur copil (sau cel puțin așa rezultă din ce ne-ați povestit). Copilul din căsătoria anterioară a soției dvs. nu este ȘI copilul dvs. Dvs. sunteți doar soțul mamei sale. Nu sunteți și tatăl acestui copil (nu l-ați conceput, nu l-ați recunoscut, nu l-ați adoptat, nu vă are ca tată în actul de naștere). Dvs. aveți un singur copil (zis aici „comun”).
Și când discutăm despre oameni care n-au murit încă, trebuie să ne amintim că NIMENI nu cunoaște ordinea plecărilor pe lumea ailaltă. Nici mama științei dreptului.
Ca atare, dacă vreți să știți ce e de facut, trebuie să dicutați cu un avocat variate scenarii: dacă faceți așa ... se poate întâmpla așa, dacă faceți altminteri ... se poate întâmpla așa. Și să alegeți o variantă.