avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte suplimentare pt certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte suplimentare pt certificat mostenitor

De ceva timp ma zbat sa obtin certificatul de mostenitor dupa mama mea. Acum notarul a venit cu o alta "chichita" si pentru ca nu prea stiu cum sa o rezolv va cer parerea si d-voastra.
Am dus toate actele care trebuie .Acum imi cere altele ?! Problema este ca dupa decesul mamei , s-au primit niste terenuri in plus fata de ce are mama trecut in certificatul ei de mostenitor dupa bunica . Aceste terenuri au Titluri de proprietate unde este trecuta mama si cei 3 frati ai ei . Notarul imi cere acum declaratie de la cei 3 frati ai mamei , cum ca sunt de acord cu impartirea acestor terenuri in 4 parti egale . Normal in certificatul de mostenitor al mamei erau doar 2 mostenitori (mama si un frate al ei ) , ceilalti 2 dand renuntare la mostenire . E normal sa imi fie cerute aceste declaratii???
Cel mai recent răspuns: gabriella1065 , utilizator 13:21, 26 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Daca au renuntat la mostenire in mod expres prin inscris autentic (renuntarea la mostenire este un act juridic solemn si pentru a fi valabila trebuie sa fie facuta printr-o declaratie la notarul public de la locul unde s-a deschis mostenirea. Renuntarea poate fi facuta si in fata altui notar public decat cel din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului, caz in care un exemplar autentificat al declaratiei va fi trimis la notarul public unde este tinut registrul special de renuntari). Se cer aceste declaratii numai pentru cei care nu au renuntat legal.
Cu stima !
daca ceilalti erezi au renuntat expres la mostenire ( in fata notarului ) nu este nevoie de aceste declaratii.
dar probabil ca renuntarea a fost facuta doar verbal, si din acest motiv notarul va solicita si acele declaratii :stunned:
Faptul ca au renuntat la mostenire este stipulat in certificatul de mostenitor detinut de mama si care in prezent este la mine ( mama fiind decedata din 1992) .Scrie clar acolo : AU RENUNTAT LA SUCCESIUNE si sunt insirati cei 2 frati care au renuntat Titlurile de proprietate au fost emise dupa moartea mamei , respectiv in 1996 si in 2001 . Acum notarul imi cxere sa duc declaratie si de la cei 2 frati ca sunt de acord sa imparta la 4 . Ce ma fac totusi cu fratele mamei care a acceptat succesiunea atunci si acum nu este de acord sa-mi dea aceea declaratie?(el nu vrea sa se imparta la 4 aceste pamanturi !)
roxanel a scris:

daca ceilalti erezi au renuntat expres la mostenire ( in fata notarului ) nu este nevoie de aceste declaratii.
dar probabil ca renuntarea a fost facuta doar verbal, si din acest motiv notarul va solicita si acele declaratii :stunned:

Au renuntat in fata notarului ! Cei doi acum vor sa dea acele declaratii cum ca pamantul sa se imparta in 4 dar celalalt frate ( care este mostenitor impreuna cu mama ) nu vrea sa-mi dea aceasta declaratie . Ce pot sa fac in acest caz??
...chichita vine de cand s-au dat tilurile de proprietate dupa bunica dvs deoarece legea spune ca cine a renuntat la mostenire nu mai poate mosteni si in concluzie cei 2 unchi renuntatori nu mai aveau dreptul sa ceara reconstituirea dreptului de proprietate...in mod normal, daca se opun le puteti spune ca aveti dreptul sa anulati partial titlurile de proprietate in ceea ce ii priveste...

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor gabriella1065 gabriella1065 Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de ... (vezi toată discuția)
Negatie succesiune mirela1972 mirela1972 Buna,am și eu o rugăminte puteți să-mi explicați ce trebuie făcut dacă cei de la ANRP ne-au solicitat certificat de moștenitor/negație privind ... (vezi toată discuția)
Certificat de moștenitor Sofi96 Sofi96 Am o întrebare, legat de o moștenire. Este vorba despre un teren intravilan, o grădină, cumpărat de către părinți în timpul căsătoriei. ... (vezi toată discuția)