avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... executare sentinta penala- daune morale pt vatamare ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa

Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna octombrie 2009, s-a pronuntat sentinta definitiva si executabila: daune materiale si morale totalizand aproape 170,000 lei noi; pentru toata aceasta suma, conform sentintei, societatea de asigurare, unde am avut RCA-ul, constituita parte civila in proces, raspunde in contradictoriu, conform legii 136/1995. intrebarea mea este : cum se va face executarea? eu deja am primit somatiile de plata de la doua spitale unde victima a fost internata, spitale care s-au constituit si ele parti civile in acest proces; trebuie sa platesc eu daunele materiale si morale, pentru ca apoi sa recuperez de la societatea de asigurare? nu inteleg cum se procedeaza; mentionez ca eu nu dispun de aceste sume; mai mult decat atat, sunt somera de doua luni de zile; sunt casatorita cu 2 copii si detin o casa impreuna cu sotul meu, casa achizitionata prin credit ipotecar, pentru care platim rate;
Cel mai recent răspuns: kira.11 , utilizator 19:12, 30 Noiembrie 2009
Ordin CSA nr.3108/2004 privind normele RCA

"ANEXA Nr. 3
la norme

ANUL 2005
Limitele maxime ale despagubirilor ce pot fi acordate de asiguratorii RCA pentru prejudiciile cauzate în unul si acelasi accident de autovehicul, indiferent de numarul persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului, aplicabile asigurarilor obligatorii RCA a caror valabilitate începe în anul 2005 si în cazul accidentelor produse în anul calendaristic 2005 sunt urmatoarele:
a) de la 1.000.000 lei pâna la maximum 3.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite, în caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei;
b) pâna la 1.000.000.000 lei pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 5.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate, în caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.
ANUL 2006
Limitele maxime ale despagubirilor ce pot fi acordate de asiguratorii RCA pentru prejudiciile cauzate în unul si acelasi accident de autovehicul, indiferent de numarul persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului, aplicabile asigurarilor obligatorii RCA a caror valabilitate începe în anul 2005 si în cazul accidentelor produse în anul calendaristic 2006 sunt urmatoarele:
a) de la 1.000.000 lei pâna la maximum 4.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite, în caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei;
b) pâna la 2.000.000.000 lei pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate, în caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial."

Acestea sunt limitele maxime de despagubire stabilite in normele RCA.
Dvs. ar trebui sa raspundeti numai pentru diferenta daca suma stabilita de instanta ar fi peste cea stabilita de lege in sarcina asiguratorului. In 2006 erau lei vechi deci limita pentru daune materiale persoane si daune morale era 2.000.000.000 lei vechi 200.000 lei noi.
170.000 lei se incadreaza in aceasta limita.

Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Multumesc mult; m-ar fi interesat si dpdv procedural cum se intampla executarea; eu am termene clare in somatiile de plata; daca nu platesc in temene, ma executa silit? sa informez asiguratorul despre aceste somatii si sa-l rog sa plateasca? daca asiguratorul nu plateste il dau in judecata? nu ar fi trebuit ca asiguratorul sa primeasca aceste somatii?
Raspundeti in scris la somatii, comunicandu-le datele asiguratorului si atasati copii ale hotararii definitive.
kira.11 a scris:

..........

urmeaza inca 3 fragmente similare, cu daune morale pt fiecare membru al familiei
..........

Cati membrii ai familiei ai lovit ? :O Sau, fiecare membru al familiei accidentatului a cerut daune morale in parte ? :stunned:
D-lor avocati, se poate ca in urma unui accident rutier, membrii familiei accidentatului care nu moare, dar sufera o vatamare corporala, sa ceara daune morale ? Ma aflu in situatie si as vrea sa stiu.

Cu mult respect.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Tynn, utilizator
Ati inteles bine=D>
Oricare dintre victime are dreptul sa solicite din partea vinovatului/asiguratorului RCA, atat acoperirea pagubelor materiale,cheltuielile medicale si de tratament, indemnizatii periodice(daca este cazul) inclusiv daune care nu sunt de natura patrimoniala (daune morale)Acestea din urma reprezinta o compensare materiala a suferintelor pricinuite, traumele psihice etc.,pretentii care trebuie sustinute/motivate in instanta si functie de modul in care este facut acest demers, instanta le aproba marimea atat cat considera(sau deloc)
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubiri materiale si morale accident rutier pieton gabriel_gavrila gabriel_gavrila Despagubiri materiale si morale accident rutier pieton buna ziua! in urma cu cateva zile am accidentat pe trecerea de pietoni, o persoana care era ... (vezi toată discuția)
Accident cu un motociclist care vrea despăgubiri de la mine, chiar dacă am rca. pot fi obligat să le plătesc eu? ContSters469386 ContSters469386 buna seara am si eu o problema am facut un accident cu un motociclist .politia a zis ca eu sunt vinovat si mi-a facut dosar penal. conducatorul motorului are ... (vezi toată discuția)
Accident mortal cu masina in leasing, raspundere patrimoniala a srl Ana Christina Bucur Ana Christina Bucur O societate micuta a incheiat contract de leasing cu o companie de leasing pentru o masina Matiz. Administratorul care este si unic angajat a imprumutat masina ... (vezi toată discuția)