avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebare

Sint doi proprietari si unul vrea sa inchirieze partea lui de 50/la suta din imobil poate fara acordul celuilalt proprietar?
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocatura Amza , Avocat 19:30, 11 Iunie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Conform dispozitiilor art. 641.Cod Civil : (1) Actele de administrare, precum incheierea sau denuntarea unor contracte de locatiune, cesiunile de venituri imobiliare si altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi facute numai cu acordul coproprietarilor ce detin majoritatea cotelor-parti.
(2) Actele de administrare care limiteaza in mod substantial posibilitatea unui coproprietar de a folosi bunul comun in raport cu cota sa parte ori care impun acestuia o sarcina excesiva prin raportare la cota sa parte sau la cheltuielile suportate de catre ceilalti coproprietari nu vor putea fi efectuate decat cu acordul acestuia.
(3) Coproprietarul sau coproprietarii interesati pot cere instantei sa suplineasca acordul coproprietarului aflat in imposibilitate de a-si exprima vointa sau care se opune in mod abuziv la efectuarea unui act de administrare indispensabil mentinerii utilitatii sau valorii bunului.
(4) Orice acte juridice de dispozitie cu privire la bunul comun, actele de folosinta cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare si locatiunile incheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum si actele care urmaresc exclusiv infrumusetarea bunului nu se pot incheia decat cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispozitie.
In concluzie, daca coproprietarul detine 50% din dreptul de proprietate atunci are nevoie de acordul celuilalt proprietar pentru incheierea contractului de inchiriere. O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune. muntean sorin adam muntean sorin adam daca in urma unei succesiuni rezulta doi proprietari, ai unei case, careposeda ficare 50%, poate unul dintre ei sa aduca modificari, imobilului, fara acordul ... (vezi toată discuția)
Conventie de constituire drept de uz pentru trecere utilitati pe o cale de acces cu proprietari in diviziune. Potorac Constantin Potorac Constantin Este suficienta o conventie de constituire drept de uz pentru traversare cale de acces cu mai multi proprietari in diviziune, obtinuta de la un singur ... (vezi toată discuția)
Are dreptul legal sotia mea sa inchirieze apartamentul nostru, sa-l inregistreze la anaf, sa incaseze in contul ei chiria, etc. - ea fiind co-proprietara apartamentului ? Alo2016 Alo2016 Are dreptul legal sotia mea (co-proprietara a apartamentului nostru) sa il inchirieze cu contract pe numele ei, sa inregistreze contractul la ANAF si sa ... (vezi toată discuția)