avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sotul a decedat acum 5 ani. Sunt 2 copii majori si sotia ramasa vaduva. Aceasta doreste sa faca succesiunea dupa sot dar unul din copii refuza sa participe la aceasta. Ce solutii ar fi pentru ca succesiunea sa se faca avand in vedere ca vaduva are frumoasa varsta de 70 ani.

Buna ziua! De curand am fost chemata intr un proces pentru un gard ce separa proprietatea dar ca sa ma pot prezenta la proces trebuie sa am o calitate de mostenitor. Locuiesc la tara iar titlul de proprietate este pe numele tatalui meu decedat de 10 ani. Mama mea a decedat si ea acum 7 ani iar eu sunt singurul copil al lor. Am fost chemata in instanta de un vecin dar titlul fiind pe numele tatalui meu decedat nu stiu daca pot merge la proces. Ce solutie rapida as avea... Un certificat de calitate de mostenitor? Sau pot merge fara probleme si asa?
Daca se mentin divergentele intre comostenitori, oricare dintre acestia se pot adresa instantei de judecata, in vederea dezbaterii succesorale, precum si in vederea partajarii efective.

In instanta, se vor stabili cotele -parti ce se cuvin succesorilor, bunurile din masa succesorala, precum si persoanele care au calitatea de mostenitor.

Dreptul de optiune succesorala trebuie exercitat in termen de 1 an de la deces, prin manifestare expresa, in fata notarului public, ori prin acte de acceptare tacita, implicita, prin care este lasata sa se intrevada vointa de a mosteni.(preluarea bunurilor succesorale, plata impozitelor si a taxelor aferente, instrainarea bunurilor , stapanirea acestora).

Competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

Taxa judiciara datorata la stat este de 5 %, raportat la valoarea orientativa din grila notariala, daca nu intruniti cerintele imperative ale legii , pentru a opera ajutorul public judiciar, in toate formele sale .

(scutire, reducere, ori esalonare).

Instanta de judecata poate lua act de tranzactia intervenita in proces, prin care partile sting un litigiu, prin concesii reciproce.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj buna ziua,am o întrebare ,mama mea sa recăsătorit și ... Florinpp Florinpp Partaj Buna ziua,am o întrebare ,mama mea sa recăsătorit și vrea să facă un partaj cu actualul soț sa ii de-a lui partea ei de bunuri fara să ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune grigore iuliana grigore iuliana Am o mare rugaminte la d-voastra , mama mea a fost recasatorita cu o persoana care avea dintr-o casatorie anterioara un copil infiat cu drepturi depline , dar ... (vezi toată discuția)
Partaj sau succesiune? DanaPuiu2006 DanaPuiu2006 Buna ziua. Trebuie sa va explic intai situatia: un prieten se afla in proces de divort, partaj si tutela copilului.Sotia decedeaza inainte de pronuntare. Ce ... (vezi toată discuția)