avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am cumpărat două cărți pentru admitere de la o ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am cumpărat două cărți pentru admitere de la o facultate dar n-am primit dovada plății prețului. Sunt reguli care prevăd că nu se eliberează bon fiscal pentru așa ceva?

Buna dimineata! Ieri am cumparat de la secretariatul unei facultati din oras 2 carti pt admitere, necesare unui prieten care nu a avut posibilitatea de a se deplasa personal pentru a le cumpara. Deoarece voiam sa fac dovada platii/pretului am solicitat doamnelor de acolo bon fiscal.... insa acestea mi au spus ca nu au cum sa imi elibereze asa ceva si ca nu au mai facut asta niciodata. Intrebarea mea este : sunt anumite reguli/legi care prevad faptul ca nu se elibereaza bon fiscal ? De asemenea, cartile nu aveau inscriptionat pretul pe ele..
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:52, 12 Iulie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca e de stat universitatea nu are obligatia de a emite bon fiscal, dar avea obligatia sa va inmaneze o chitanta:

Norme OUG 28/1999:

Art. 1. - (1) În sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, prin operatori economici se înţelege persoanele fizice şi juridice, întreprinderile familiale, precum şi orice alte entităţi, cu excepţia instituţiilor publice, care încasează, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie.

Ordin 2634/2015:

Chitanţa şi chitanţa pentru operaţiuni în valută sunt documente justificative de înregistrare în registrul de casă/registrul de casă în valută şi în contabilitate a încasărilor şi plăţilor efectuate în numerar (lei/valută), precum şi a depunerilor de sume la casieria entităţii.
În condiţiile în care sumele înscrise în chitanţă sunt aferente livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii scutite fără drept de deducere conform prevederilor din Codul fiscal, formularul de chitanţă este documentul justificativ care stă la baza înregistrării veniturilor în contabilitate.

Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamnele aveau dreptate, nu va pot da "bon fiscal", pentru că nu au casa de marcat . Dar o chitanță justificativă, va pot da.
Era obligatoriu sa imi inmaneze acea chitanta ?

Quartila a scris:

Doamnele aveau dreptate, nu va pot da "bon fiscal", pentru că nu au casa de marcat . Dar o chitanță justificativă, va pot da.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chitanta nu au "inventat-o" reglementarile contabile, a inventat-o necesitatea, deci oricine poate emite chitanta.

Cod Civil:

Chitanţa liberatorie

Art. 1.500. - (1) Cel care plăteşte are dreptul la o chitanţă liberatorie, precum şi, dacă este cazul, la remiterea înscrisului original al creanţei.
(2) Cheltuielile întocmirii chitanţei sunt în sarcina debitorului, în lipsă de stipulaţie contrară.
(3) În cazul în care creditorul refuză, în mod nejustificat, să elibereze chitanţa, debitorul are dreptul să suspende plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat Ganoderma13 Ganoderma13 Am un PFA , cod CAEN 9604 (activitati intretinere corporala). De la infiintare eliberez chitante si nu bon fiscal, contabila imi spune ca nu e obligatorie casa ... (vezi toată discuția)
Ce condiții de formă trebuie să îndeplinească chitanțele de la asociația de proprietari? AdrianSchiaua AdrianSchiaua Administratorul cand incaseaza cota de intretinere este obligat sa ofere bon fiscal sau daca ofera chitanta, aceasta nu trebuie sa contina stampila cu datele ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal la pfa misha19 misha19 Buna ziua, Am o nelamurire pentru PFA cu activitate principala Prestari Servicii Foto/ Video, este obligatoriu emiterea de bon fiscal sau este suficient ... (vezi toată discuția)