avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj in timpul casatoriei

Buna ziua.
1-Eu cu sotia detinem ca bunuri comune un apartament. Dorim ca pe acesta sa devina proprietara exclusiva sotia. Pentru partea care i-mi revine, am stabilit impreuna o suma si conditiile de acordare. Putem face acest lucru doar prin aceasta intelegere, fara a urma pasii unui partaj tipic prevazut de lege, cu respectarea acelor conditii prin care trebuie sa facem dovezi ale bunurilor detinute, inventare, etc? Daca da ce presupune acest lucru? Pentru a folosi periodic si eu ca sot acest spatiu cum trebuie sa procedeze sotia? Acest partaj poate ramine valabil intr-un caz nefericit de divort? Bunurile proprii au vreun amestec in acest partaj?
2-In cazul trecerii la regimul separatiei de bunuri, poate fi inclus si acest partaj "amiabil"? Trebuie neaparat adoptarea acestui regim daca realizam partajul amiabil?
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
latiseni, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:46, 25 Iunie 2019
1. Se partajeaza doar bunurile comune. Presupune ca dvs si sotia sa va adresati unui birou notarial pentru incheierea unui act de partaj voluntar. In urma acestuia, imobilul este atribuit in proprietate exclusiva a sotiei, iar dvs primiti sulta.
Atentie, ca va fi necesara declaratia notariala din partea dvs ca ati primit sulta de la sotie, declaratie pe care va trebui sa o depuneti la cartea funciara pentru radierea sultei.
Ulterior inchieterii actului de partaj si a intabularii dreptului de proprietate al sotiei dvs, puteti incheia un contract de comodat, in baza caruia dvs sa folositi imobilul.
2. Conventiile matrimoniale produc efecte doar pentru viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament. sulta zatara zatara Situatia : sotul si sotia au divortat; in urma partajului apartamentul a revenit sotiei care trebuie sa plateasca o sulta sotului; au convenit sa vanda ... (vezi toată discuția)
Partaj cu sulta freeanifer freeanifer Doua surori sunt singurele mostenitoare ale mamei lor de la care primesc un apartament. Una din surori vrea sa ramina cu tot apartamentul platiindu-i ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare guest2 guest2 Buna seara In cazul unui partaj, daca nu exista acte doveditoare a proprietatii bunurilor cumparate in timpul casatoriei , acestea mai pot fi bagate la ... (vezi toată discuția)