avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din Legea nr. 196/2018, care, coroborat cu art. 17, 21, 47, 48 și 104, vor duce la dizolvarea sau chiar la desființarea multor Asociații „mamut”, cu mai mult de 2 blocuri ne-legate între ele prin proprietăți co

Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din Legea nr. 196/2018, care, coroborat cu art. 17, 21, 47, 48 și 104, vor duce la dizolvarea sau chiar la desființarea multor Asociații „mamut”, cu mai mult de 2 blocuri ne-legate între ele prin proprietăți comune, deoarece le va fi greu șefilor de Asociații de Proprietari să actualizeze TOATE datele proprietarilor și ale membrilor din Asociațiile respective, în care activează câteva sute sau mii de proprietari.
* CITEZ DIN ART. 107: „În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: c) președinții Asociațiilor de Proprietari SUNT OBLIGAȚI SĂ ACTUALIZEZE, în baza actelor de proprietate asupra locuințelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din Condominiu, TOATE INFORMAȚIILE privind proprietățile, suprafețele și Cotele-Părți Indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuție la cheltuielile Asociației pentru respectiva locuință.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 09:28, 20 Mai 2020
Adam Grecu a scris:

Fabulezi. Ce interese pot fi daca Legea este Lege?
Adica vrea Grecu sau altcineva o asociatie mare ca este mai bine asa?
Noi avem in localitate firme care administreaza zeci de asociatii, mai mari sau mai mici, adica 3000-4000 de proprietari, insa, am mai spus: fiecare asociatie "cu mama ei", cu conducere si asa mai departe. Nu confunda asociatia cu administrarea - daca ma intelegi!
De ce nu incerci, ca macar la nivelul scarii unde locuiesti, sa va costituiti intr-o as. prop. de sine statatoare si nu te mai dooare capul de nimic?
Daca vreti, va administrati singuri, daca nu, mergeti la o firma de administrare. Ce tot te dai lovit pe-aici, ai impresia ca va plange cineva de mila?

Fabulezi că Asociații de genul celor în care activăm sunt legale.
Dacă ai fi citit legislația din 1996 până azi, ai fi aflat că o Asociație nu poate exista legal decât ca și un Condominiu, adică pentru un bloc (o clădire), care poate avea proprietăți comune.
Cum poți avea proprietăți comune cu blocurile chiar și de la 1 km distanță ?
Niciodată nu te-am auzit recunoscând că Asociația ta e în afara legislației din domeniu, dacă e alcătuită din mai mult de un bloc !
Mai studiază atent art. 2, 17, 21, 104 și 107, și vei vedea că din 29.09.2019 Asociațiile noastre vor funcționa ilegal, mai ales conform art. 104 și 17, plus 107 !
Dacă știi să citeși un text de lege, zi dacă n-am dreptate, cum respectă Asociațiile noastre obligațiile legale de funcționare ca persoane juridice !
Voi activați strict legal, conform Legii nr. 196/2018, 1rt. 17 și 21, așa cum spune explicit art. 104 ... altfel ar trebui să vă pierdeți personalitatea juridică ?
Art. 104. - (2) Asociaţiile de Proprietari înfiinţate anterior intrării în vigoare a prezentei legi îşi păstrează statutul juridic obţinut la data înfiinţării acestora, dar se vor organiza şi vor funcţiona în conformitate cu prevederile prezentei legi.
Art. 17. - (2) Statutul şi Acordul de Asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de Asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor asociaţi;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea Condominiului, structura Condominiului, numărul de proprietăţi individuale structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent Condominiului, numărul Cadastral sau Topografic al imobilului şi numărul de Carte Funciară, pentru imobilele înscrise în evidenţele de Cadastru şi Carte Funciară;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună, precum şi regulile de folosinţă a părţilor comune potrivit prezentei legi;
e) Cota-Parte Indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;
f) declaraţiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informaţiile referitoare la Suprafeţele Utile şi construite în situaţia în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociaţiei de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, SE FACE LA CEREREA SCRISĂ A ACESTORA, PRIN SEMNAREA UNUI ACT ADIȚIONAL LA ACORDUL DE ASOCIERE. PRIN GRIJA PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ACTELE ADIȚIONALE SE ATAȘEAZĂ LA DOSARUL DE ÎNFIINȚARE A ASOCIAȚIEI, se păstrează la sediul Asociaţiei şi se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere şi Statutul Asociaţiei de Proprietari, ACTUALIZATE, SE DEPUN DE CĂTRE PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ORI DE CÂTE ORI SUNT MODIFICĂRI, LA JUDECĂTORIA în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calităţii de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociaţii de Proprietari.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
flory_mr, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe dumneata te doare capu' si nu stii cum sa te legi, sa nu te mai doara!
Mai pe romaneste, ai o grija. Nu te uiti in curtea ta, te uiti la altii. In fine, nici in anul 4000 nu o sa fii multumit de activitatea A.P. 71 Braila.
Am explicat - fii bland, discuta cu vecinii dumitale, infiintati-va o as. prop. conf. prev. L 196/2018, candideaza pentru o functie de conducere si vii aici si ne povestesti. Lasa-i in pace pe cei de la AP 71, ocupa-te de noua ta asociatie, dovedeste ca esti capabil sa o conduci asa cum prevede legislatia aceasta noua si vino si dumneata cu noutati.
DATORITĂ FAPTULUI CĂ A.P.71 BRĂILA (CARE ARE 458 DE PROPRIETARI CE LOCUIESC ÎN 9 BLOCURI ȘI 28 DE SCĂRI, PE 6 STRĂZI DIFERITE, DECI NU POATE FI UN CONDOMINIU UNIC) NU FUNCȚIONEAZĂ ȘI NU E ORGANIZATĂ DELOC CONFORM LEGII NR. 196/2018, ȘI ȘTIIND CĂ NU ȘI-A MAI ACTUALIZAT NICIUN ACT CONSTITUTIV DIN 1997, ACEASTĂ FALSĂ ASOCIAȚIE NU MAI EXISTĂ DIN PUNCT DE VEDERE JURIDIC, PIERZÂNDU-ȘI CALITATEA DE PERSOANĂ JURIDICĂ ȘI VA FI DIZOLVATĂ SAU DESFIINȚATĂ DE INSTANȚE, DACĂ VOM CITI URMĂTOARELE ARTICOLE DIN LEGEA NR. 196/2018:
Art. 3. - (1) În scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin asupra proprietății comune, în cazul Condominiilor, se constituie Asociații de Proprietari, care SE ORGANIZEAZĂ ȘI FUNCȚIONEAZĂ CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI.
Art. 11. - (1) Asociaţia de Proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a intereselor COMUNE ale proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înfiinţată în condiţiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună a IMOBILULUI, RESPECTAREA DREPTURILOR şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii.
(2) Consecinţele ne-luării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la administrarea şi gestiunea PROPRIETĂȚII COMUNE sunt în răspunderea juridică (...) a reprezentanţilor acestora.
Art. 12. - Pentru realizarea scopului menţionat la art. 11 alin.(1), Asociaţia de Proprietari înfiinţată în condiţiile prezentei legi dobândeşte drepturi şi îşi asumă obligaţii faţă de terţi, în ceea ce priveşte administrarea Condominiului.
Art. 104, alin. (2) Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.
Art. 107. - c) președinții Asociațiilor de Proprietari SUNT OBLIGAȚI SĂ ACTUALIZEZE, în baza actelor de proprietate asupra locuințelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din Condominiu, TOATE INFORMAȚIILE privind proprietățile, suprafețele și Cotele-Părți Indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuție la cheltuielile Asociației pentru respectiva locuință.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) Acord de Asociere - actul care consfinţeşte decizia a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condiţiile prezentei legi;
d) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere (...) a proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, având ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună a IMOBILULUI, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii DIN CONDOMINIU;
e) atestat - actul care dovedește calitatea de administrator de Condominii, prin care persoanele fizice care dețin Certificate de Calificare, conform literei f), SUNT ATESTATE DE CĂTRE PRIMAR, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul Asociațiilor de Proprietari din cadrul autorității Administrației Publice Locale, în baza unei hotărâri a Consiliului Local;
f) Certificat de Calificare Profesională - actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a îndeplini ocupația de administrator de Condominii, în conformitate cu legislația privind învățământul superior sau privind formarea profesională a adulților;
h) CONDOMINIU = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de proprietate comună;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar din CONDOMINIU este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafeţelor Utile ale TUTUROR proprietăţilor individuale din CONDOMINIU. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea TREBUIESC RECALCULATE prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
o) MEMBRU al Asociaţiei de Proprietari - proprietarul semnatar al Acordului de Asociere sau al unei cereri depuse la Asociaţie;
p) părţi comune - PĂRȚILE DIN CLĂDIRE şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
s) proprietar din CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un CONDOMINIU;
t) proprietate individuală - locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-un CONDOMINIU, destinată locuirii sau altor activităţi, deţinută în proprietate exclusivă;
v) Statut - act cuprinzând ansamblul de dispoziţii, adoptat de cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor dintr-un CONDOMINIU, prin care se reglementează scopul, structura şi modul de organizare şi funcţionare a Asociaţiei de Proprietari, conform prevederilor prezentei legi; (...)
Adam Grecu a scris:
Ce interese pot fi dacă Legea este Lege?
Adică vrea Grecu sau altcineva o asociație mare ca este mai bine asa?
Noi avem în localitate firme care administrează zeci de asociații, mai mari sau mai mici, adică 3000-4000 de proprietari, însă, am mai spus: fiecare asociație "cu mama ei", cu conducere și asa mai departe !

ȘI ASOCIAȚIA DIN IAȘI PE CARE O ADMINISTREZI FUNCȚIONEAZĂ ILEGAL, DACĂ ARE PESTE 500 DE PROPRIETĂȚI SITUATE ÎN FOARTE MULTE BLOCURI CARE NU SUNT CONSTITUITE ÎNTR-UN SINGUR CONDOMINIU, CARE SĂ AIBĂ PĂRȚI, PROPRIETĂȚI SAU BRANȘAMENTE COMUNE - se încalcă, fără dubii, Legea nr. 196/2018, mai ales articolul 104 alineatul 2, deoarece Asociația pe care o administrezi ilegal trebuia să se re-organizeze conform articolelor 2, 3, 11, 12, 13 și 96, alineatele 5 și 6.
Art. 11. (1) Asociaţia de Proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a INTERESELOR COMUNE ale proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, cu personalitate juridică, ÎNFIINȚATĂ ÎN CONDIȚIILE PREZENTEI LEGI, CARE ARE CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună A IMOBILULUI, RESPECTAREA DREPTURILOR şi asumarea obligaţiilor de CĂTRE TOȚI PROPRIETARII.
Vrei să ne spui că Asociațiile noastre MAMUT s-au înființat „ÎN CONDIȚIILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018, DINTR-UN SINGUR CONDOMINIU (UN SINGUR BLOC) CU PĂRȚI, PROPRIETĂȚI ȘI BRANȘAMENTE COMUNE” ???
Aceste false Asociații de Proprietari „mamut” vor trebui să fie dizolvate de drept, pentru a se înființa legal câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare bloc sau scară, după preferințele proprietarilor !
Nu reiese asa ceva din legea 196 /2018. La modul ideal, ar fi bine ca o asociație sa fie pe fiecare scara de bloc, în realitate este foarte greu sa ajungi la asa ceva. Legea nu obliga, oricum, la asa ceva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
latka, moderator