avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Încetarea CIM pentru abatere disciplinară
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Încetarea CIM pentru abatere disciplinară

Bună ziua,

Am următoarea situație, un angajat dorește să plece mai repede decât prevede preavizul. Conform CM și ROI, dacă un angajat refuză să vină la serviciu se trece absență nemotivată, la 3 astfel de situații contractul individual de muncă încetează, nu se plătesc acele zile cât nici contribuțiile sociale.

Încetarea lui fiind ceea ce angajatul dorește. Cum poate angajatorul să se asigure că preavizul funcționează în favoarea sa în situația în care angajatul nu este interesat de aceste 'consecințe' ?

Cu alte cuvinte angajatul a ales el o dată de încetare a contractului și fie încetează cu acordul părților fie el lipsește nemotivat și încetează disciplinar.

Din ce am cercetat eu consecințele pentru abaterile disciplinare sunt:

- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus
- retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Ce poate face în această situauție angajatorul?
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
AdrianEV, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:53, 16 Iulie 2019
Daca se pierde bani , adica se cauzeaza un prejudiciu , atunci se poate angaja raspunderea patrimoniala a salariatului.
Cum se poate face asta, ce procedură trebuie urmată ?
"Raspunderea patrimoniala a angajatului este reglementata la art. 254 Codul Muncii. In acest sens, potrivit prevederilor legale, salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii. In aceasta situatie, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
In cazul in care partile nu se inteleg cu privire la acoperirea pagubei produse de catre angajat pe cale amiabila, recuperarea prejudiciului va putea avea loc prin intemediul unei actiuni in instanta.
In acest caz, angajatorul trebuie sa dovedeasca ca, in cadrul sarcinilor de serviciu, angajatul, din culpa, a incalcat atributiile de serviciu, statuate expres in fisa postului, contractul individual de munca si Regulamentul intern al societatii, cea ce a condus la provocarea unei pagube angajatorului.
Pentru a fi antrenată răspunderea patrimonială a angajatului, este necesară sa fie indeplinite urmatoarele conditii : sa fie incheiat intre parti un contract de muncă valabil , persoana sa detina calitatea de salariat la angajatorul pagubit, sa existe un prejudiciu o fapta ilicită si raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi vinovăţia salariatului.
In acest sens, tinem sa mentionam ca, in cadrul unei astfel de actiuni cel mai important este producerea unei pagube în patrimoniul angajatorului de către un salariat al său. Daca nu exista un prejudiciu sau nu poate fi dovedit acest prejudiciu angajatul nu poate fi tras la raspundere patrimoniala.
In cazul răspunderii patrimoniale, reglementată de art. 254 C. muncii, nu operează prezumţia de culpă a salariatului iar sarcina probei cu privire la vinovăţie, prejudiciu şi legătură de cauzalitate incumbă angajatorului.
In vederea angajării răspunderii patrimoniale a salariatului, prejudiciul trebuie să fie real, adică să fie efectiv, nu doar nominal, să fie cert, atât sub aspectul existenţei sale, cât şi sub aspectul întinderii, al posibilităţii de evaluare, să fie actual, direct, material şi să nu fi fost reparat încă. (Decizia civilă nr. 131/M din 2 mai 2006 .)
Actiunea in raspundere patrimoniala este guvernata de dispozitiile din dreptul muncii, astfel incat, actiunea este scutita de plata taxei de timbru pentru angajator."
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Ioana-M Ioana-M Buna seara, As avea nevoie de un raspuns daca se poate la urmatoarea situatie : in prezent lucrez la o agentie de turism si intre timp am gasit un alt job ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare - demisie, neprezentare in preaviz DENISA021 DENISA021 Buna ziua, am si eu nevoie urgent de un raspuns pentru a clarifica o situatie.Am un salariat care a plecat fara efectuarea celor 20 de zile lucratoare de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ripperu ripperu sper sa ma puteti ajuta cu niste raspunsuri.in data de 2 aprilie mi-am depus cererea de preaviz cu 45 de zile lucratoare si as vrea a nu stau asa mult pt k ... (vezi toată discuția)