avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu șoferiță care a intrat pe contrasens: ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu șoferiță care a intrat pe contrasens: am convenit că o rezolvăm amiabil, dar după două ore s-a întors la locul accidentului și a sunat la 112, iar eu, deși am proba video, am rămas fără permis. Ce pot face?

Buna ziua! Am fost implicat intr.un accident rutier, o soferita care scria mesaje pe tel a intrat pe contrasens. Am filmarea cu camera video de la bordul masinii. Am petrecut o ora la locul accidentului si am convenit sa o rezolvam amiabil a 2 zi. La o ora dupa accident am facut schimb de nre si i.am dat un bip. Am plecat la serviciu si dupa 2 ore fata s.a intors la locul accidentului, a sunat la 112 si s.a declarat victima. Iar eu am fost acuzat de parasirea locului accidentului. De 3 saptamani, fac cereri de audiente la prim procuror pe langa judecatorie si la procurorul pe langa curtea de apel pt obtinerea unei dovezi de circulatie, dar nu ma primesc in audienta. Procurorul de caz mi.a respins cererea de eliberare a unei dovezi.
Ce alte solutii mai am si cum imi pot recupera mai repede dreptul de a conduce.? Drepturile imi sunt incalcate grav mai ales ca procurorul de caz nici macar nu a citit procesul verbal al agentilor care in urma expertizei i.au suspendat permisul victimei, dar "procurorul de caz"a scris in ordonanta ca eu am provocat accidentul. Nu mai zic ca nu a vizualizat probele video unde se vede clar cum victima intra ca un kamikaze in mine.
Va multumesc cu respect.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

mvali a scris:

Si de fiecare data ca la orice accident poze. Aveti filmarea dar este buna doar pentru asigurator. politia nu o ia in calcul deoarece camera nu este omologata.

Ce e aia camera omologata !? Si adica cum de sunt bune pozele dar filmul nu e ?! Unde pomeneste codul rutier de camera omologata ? Oricum nu politia stabileste vinovatia, ci instanta.
Din pacate stiu pentru ca am trecut prin cateva, si nu din vina mea. Am fost lovit si am avut noroc ca am facut pe Casco cu recurs pe RCA pentru ca asiguratorii RCA fac multe abuzuri. (am 2 NUP-uri pana acum) Daca omul anunta imediat la politie nu mai trecea prin toata tevatura asta. Era considerat parte vatamata si nu vinovat, nu trecea prin proces, si isi repara si masina pe RCA-ul vinovatei. Da poate la proces castiga dar fara avocat sansele sunt mici, mai ales daca cealalta parte are si mai si cunoaste pe cineva din politie sau la judecatorie.

Citez replicaonline: "Potrivit art.109, alin.(2) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, “constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se această în procesul-verbal de constatare a contraventiei”, iar potrivit art.102, alin.(3), lit. „e” din acelaşi act normativ, constatarea contraventiei pentru săvârşirea căreia a fost sancţionat petentul se face obligatoriu cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic"

Despre o posibilă omologare a unei camere video pentru vehicule, oamenii legii au precizat: „Nu există, noi nu omologăm aşa ceva”
„Orice contravenţie se constată ori direct de către poliţişti, ori prin intermediul unor mijloace tehnice certificate şi omologate ale Poliţiei, cum ar fi aparatul radar sau etilotestul.

Dacă o persoană implicată într-un accident rutier vine la Poliţie, omul legii constată urmările producerii accidentului, adică avariile! În plus, dacă doreşte, poate să se uite şi pe imaginile suprinse de camera auto. Dacă are o nelămurire, un dubiu, se poate uita pe imagini. Cu sau fără imagini, el tot va trebui să cerceteze. Imaginile de pe aceste camere sunt folositoare! Însă, dacă vine cineva la Poliţie şi spune că un şofer a tăiat banda, nu a dat prioritate sau orice altceva, imaginile acelea nu sunt folositoare. Pentru că poliţistul nu a constatat. La accident se face constatarea prin avariile pe care el le vede. În celălalt caz… nu. Nu este vorba despre o constatare directă. Acele imagini pot fi mai vechi sau nereale. În concluzie, imaginile video sunt folositoare atât timp cât nu constituie o probă principală, ci una secundară”, au declarat, pentru „Replica”, poliţiştii rutieri.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2019
mvali, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai e o prostie cit casa, articolul cu pricina din OUG 195 se refera la mijloace de masura, caci numai alea pot fi omologate si verificate metrologic.

Si nu e vorba aici de politie, ci de instanta. Imaginile video pot fi proba in instanta. Politia spune si foloseste prost (ca sa nu zic altfel) legea de multe ori. Politistul nu poate sa constate direct, dar o poate face indirect. ce declara politia, din ce citati dvs. e o minciuna.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2019
latka, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum au spus si colegii mei, constatarea e o prostie ca ati amanat-o pana "a doua zi".... Sa nu mai faceti in veci asa ceva. De aia se numeste constatare amiabila la fata locului.
Ati avut avocat care sa va redacteze cererea la prim procuror?
Fara un avocat care sa faca referire la articole din lege speciale, nu aveti sanse.
Cat despre faptul ca nu s-a luat in considerare filmare video, veti avea nevoie de ea in instanta si sunt chiar foarte sigur ca se va aproba. Un sfat: descarcati filmuletul pe PC si faceti cateva capturi de ecran cu momentul impactului, printati-le si dati-le la avocat sa le depuna la dosar.
Luati avocat si rezolvati rapid.
Buna ziua.In ce consta constatare amiabila la fata locului ? Se scrie ceva document sau declarație de către cel vinovat ?

Alte discuții în legătură

Cine este agentul constatator? inregistrare video sau plansa foto? cyan cyan conform art. 109 din oug 195 constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de politistul rutier iar constatarea contraventiilor se poate ... (vezi toată discuția)
Filmare radar neprezentata danielmedias danielmedias Am fost sancționat, pt viteza, și nu mi s a prezentat înregistrarea doar dacă fac plângere la judecătorie. Ce drepturi am, și ce pot face? (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal soringr soringr Buna ziua, Revin cu cateva detalii din procesul verbal al agentului constatator: In ziua de 28.02.2017 ora 17:19 locul DN 15 Localitatea Savinesti, \" A ... (vezi toată discuția)