avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Blocaj in negocere salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Blocaj in negocere salariala

Am ajuns aproape de a finaliza procesul negocierii,am primit dosarul cu documentele ce trebuie semanate de catre membrii Comisiei de negociere.In dosar am gasit Grila de salarizare modificata.Aceasta modificare ,a fost facuta fara consultarea membrilor reprezentativi ai salariatilor.
Mentionez si faptul ca anul trecut ,am pierdut o clauza din CCM care asigura dreptul sindicatului de a fi consultat ,cu privire la cresterea unor salarii pe baza de referat intre doua procese de negociere.
Ne aflam in situatia de a pierde informarea ,cu privire la structura salariala.
Administratia poate sa recurga la ,cresteri salariale fara ca reprezentatii sindicali sa cunoasca acest lucru.
Acest fapt devine agravant si prin decizia unilaterala de a introduce clase de salarizare peste cele convenite.
Exemplific :am convenit in acest an sa facem o crestere salariala de 5% prin indexare clase de salarizare in conditiile in care societatea este intr-o situatie nu tocmai buna;motiv pentru care noi am acceptat acest procent.Administratia a modificat grila unilateral adaugand clase de salarizare care ating procentul de 13% fata de maximul convenit.
Cel mai recent răspuns: vasianp , utilizator 16:20, 14 Iulie 2019
In CCM cum este prevazuta modificarea salariilor , de comun acord sau angajatorul are dreptul s-o faca si unilateral ?
Clauzele Contractului Colectiv de Muncă pot fi modificate în orice moment , conform legii, ori de cate ori partile convin in acest sens .

Art.135 Negocierea salariului
(1) Salariile de baza se stabilesc prin negociere individuala intre angajator si salariat cu respectarea limitelor minime si maxime corespunzatoare categoriilor de personal prevazute in grila de salarizare, anexa la prezentul CCM
(2)La stabilirea salariului de baza se au in vedere: continutul muncii, competenta profesionala, gradul de autonomie, raspunderea si initiativa in munca, dupa caz, si propunerea sefului ierarhic superior al salariatului, conform reglementarilor prevazute in prezentul CCM, concretizate in contractele individuale de munca sau in actele aditionale ale CIM.
(3) La angajare salariul de baza este corespunzator nivelului minim din grila de slarizare pentru categoria de personal in care se incadreaza salariatul.
(4) Negocierea salariului de baza, dupa perioada de proba, se face tinand cont de rezultatele evaluarii socio-profesionale din perioada de proba.
(5) In cazul negocierii anuale, in situatia in care angajatul refuza salariul de baza oferit, obiectiile sale vor fi analizate de catre angajator. Pana la luarea deciziei, salariatul respectiv isi pastreaza salariul de baza avut anterior negocierii. Contestatia se va depune in termen de 5 zile de la data comunicarii si se solutioneaza in termen de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii. In cazul in care contestatia nu este solutionata in favoarea salariatului, acesta va ramane la vechiul salariu, daca nu accepta propunerea initiala a angajatorului. In cazul in care salariul de baza este sub nivelul minim din grila de salarizare in vigoare pentru postul ocupat de salariat, salariul de baza va fi adus la noul minim prin decizie emisa de angajator.
(6) Renegocierea salariului se poate face din initiativa angajatorului, in afara cazurilor prevazute in prezentul CCM, numai in cazurile de schimbare a cel putin unuia dintre elementele principale din contractul individual de munca , cu consultarea sindicatului :
a) schimbarea felului muncii
b) schimbarea conditiilor de munca
c) schimbarea atributiilor postului


PROMOVAREA SALARIAŢILOR.

Art.42(1) Promovarea este procesul prin care se asigura evolutia in cariera a personalului , prin trecerea intr-un nivel ierarhic superior , intr-o functie de conducere sau intr-o functie de executie pentru care este prevazut un nivel superior de studii .
(2) Promovarea se face pe un post vacant , pe baza rezultatelor , cu respectarea prevederilor referitoare la ocuparea unui post vacant , prin concurs sau examen .
(3) Directorul general , cu avizul sindicatului , poate avea initiativa deciziei de promovare a personalului . Decizia trebuie fundamentata tinand cont de concluziile care se desprind din evaluarea socio-profesionala a salariatului propus pentru promovare . In acest caz , promovarea se face prin examen .
(4) Dupa perioada de proba , salariul de baza al salariatului promovat se poate negocia tinand cont de nivelul salarial existent pe aceeasi functie sau functii similare .

Ce consider eu ca fiind foarte grav

Am primit mapa cu actele ce trbuie trimise la ITM,in aceasta mapa se afla si Grila de salarizare modificata unilateral;ea facand obiectul negocierii.Acest fapt s-a intamplat .Am convenit sa fie indexata fiecare clasa cu 5% cu pastrarea aceluias numar de clase de salarizare pe categorii de personal.Pe total s-a pastrat,dar pe categorii s-au introdus clase noi care reprezinta o crestere peste cele 5% convenite.Nu a fost nici macar discutat acest lucru.

Spus direct ,situatia este de felul urmator ;s-au bazat(administratia) pe fraptul ca reprezentantii salariatilor nu vor verifica acest lucru.
Conflictul este creat de refuzul reprezentantilor salariatilor de a semna grila de salarizare.
In fapt reprezentantii sunt informati doar pe cresterea de 5%.Ce se intampla intre negocierile anuale nu exista acces ,desi ,este obligatorie cel putin informarea reprezentantilor salariatilor.
Avand in vedere ca este o societate cu capital de stat,suspiciunile sunt justificate.
Noi credem ca prin aceasta se creaza dezechilibre in salarizare in mod subiectiv.
Calea rezolvarii ar putea fi concilierea,dar nu dorim sa ajungem acolo.
Ne-am dori redeschiderea discutiilor avand in vedere ca parte din procesele verbale ale sedintelor de negociere au fost semnate mai putin grila.
Clauzele CCM nu pot fi modificate unilateral ... in speta, solutia ar fi renegocierea grilelor de catre ambele parti ...in caz de refuz, puteti incepe procedura demararii unui conflict de munca.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu pe grila sau nu? robertsega32 robertsega32 Daca intr o unitate exista un contract colectiv de munca care prevede si o grila de salarizare pe clase in functie de studii, profesie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
Legea dialogului social,negociera ccm samir69 samir69 Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract colectiv de munca - majorare salarii 01.02.2013 cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema: - am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)