avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce demersuri privind alocația sau alte drepturi ale ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce demersuri privind alocația sau alte drepturi ale copiilor adoptați trebuie sa fac după ce am primit certificatul de grefa privind încuviințarea adoptiei

Bună ziua! Am adoptat 2 frați din județul Olt, i am luat pe data de 17.07.2019 acasă, la o zi după eliberarea Certificatului de grefa privind încuviințarea adopției.
As dori sa știu, conform legilor în vigoare, ce anume demersuri legale trebuie sa fac și în cât timp privind drepturile de orice natura ale copiilor. Am auzit diverse de la părinți adoptatori și nu știu ce și cum.
Va mulțumesc,
Cu stima,
Anda Manea
Cel mai recent răspuns: andamanea , utilizator 16:22, 24 Iulie 2019
Buna ziua,
Ce varsta au copiii?
Daca au pana in doi ani puteti beneficia de Concediu Crestere Copil-CCC ( concediul pentru nou nascut/adoptat pana in varsta de doi sau trei ani, in cazul copilului cu handicap)
Puteti merge la AJPIS-Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala, cu actele de adoptie si ale dvs. ( va spun dumnealor exact ce acte trebuiesc) pentru a beneficia de alocatie de stat, cei 150 lei de copil, pentru amandoi.
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Pentru copiii adoptati, stabilirea dreptului la alocația de stat pentru copii prevăzută de Legea nr. 61/1993, republicată, se face începând cu luna în care a fost emisă hotărârea judecătorească, urmand ca plata alocației de stat sa se faca începând cu luna următoare stabilirii dreptului, inclusiv pentru perioadele anterioare,
Alocația de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată și semnată de reprezentantul legal al copilului, însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului și a actului de identitate al reprezentantului legal, precum și de documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal (hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției).
Cererile se depun şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor.
Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Copiii au 6 și respectiv 9 ani, deci nu se mai pune problema concediului, iar de cel de acomodare nu poate fi vorba, la cum e plătit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie retroactiva raluca011 raluca011 Buna ziua. Am un frate nascut in 2004 in Romania. Acesta a trait pana acum in Coreea de Sud, tatal lui fiind corean. In Coreea nu este acordata alocatie ... (vezi toată discuția)
Alocatia pentru copii handsu handsu Carer este procedura si care sunt actele necesare pentru obtinerea alocatiei de copii (200 lei/luna) in cazul unei doamne , al carei bebelus are deja 6 ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil alinaleu70 alinaleu70 Buna seara. As dori sa va intreb daca un copil nascut in februarie 1999 (are 16 ani) nu a incasat alocatia pentru copii decat 3 ani si anume intre 0-1 an si ... (vezi toată discuția)