avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am achiziționat utilaje de 60.000 de lei pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am achiziționat utilaje de 60.000 de lei pentru societatea fostei soții și vreau să le recuperez. Cum se scot active din patrimoniul unei societăți?

Buna ziua,
In urma cu cateva luni am achizitionat active (utilaje) in valoare de cca 60.000 lei din contul personal pe societatea fostei sotii, zic fosta sotie pt ca acum suntem in divort.
Ma intereseaza cum pot proceda pt a-mi recupera utilajele, sau mai bine spus, pentru a le muta din patrimoniul societatii ei pe numele meu.
Am extrasele de cont bancar care pot demonstra ca platile pt acele utilaje s-au facut din contul personal.
Multumesc. A
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihai3884 , utilizator 11:25, 30 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca aveti calitatea de asociat in firma sotiei, suma platita ar fi o creditare a societatii, pentru care ar trebui sa aveti un contract de creditare, cu conditii de restituire a sumei, dobanzi aplicabile etc. Daca nu sunteti asociat si ati platit benevol, fara a fixa conditiile restituirii e dificil de dat o parere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2019
Constantin Vera, Contabil
Nu, nu sunt asociat.
Totusi daca as merge in instanta si as prezenta extrasul de cont bancar (contul personal) cu platile pt fiecare utilaj, as avea vreo sansa sa imi recuperez utilajele?
Buna ziua,

Va ajuta cu siguranta sfatul unui avocat in situatia asta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Mihai3884 a scris:

Nu, nu sunt asociat.
Totusi daca as merge in instanta si as prezenta extrasul de cont bancar (contul personal) cu platile pt fiecare utilaj, as avea vreo sansa sa imi recuperez utilajele?

Da, aveti sanse, bineinteles,
Ideea este, in numele cui si cum ati achizitionat acele utilaje ?

Pentru ca, (o varianta ipotetica), societatea trebuie sa achite acele utilaje.
In cazul neachitarii marfii, vanzatorul, poate solicita plata ei sau returnarea produselor.
Acum, dvs, fiind cel ce a procurat utilajele si apoi le-a transmis catre societate, se poate considera ca aveti calitatea de "vanzator", intrucat ati achizitionat utilajele din contul propriu.

Asadar, aveti varianta in care solicitati conducerii societatii plata pentru acele utilaje. sau returnarea lor pentru neplata.

Daca, in schimb, ati fi dat intreaga suma de bani catre societate, si ea ar fi cumparat acele utilaje, ne aflam in situatia expusa de D-na Vera cum ca, ati creditat societatea si ea a cumparat acele utilaje, Si nu puteati. recupera decat banii.
Simpla mutare din patrimoniul societăţii în buzunarul propriu e relativ simplă. Pur şi simplu societatea returnează utilajele sau contravaloarea lor din factură către persoana fizică creditoare (Mihai). Orice contabil poate face o notă contabilă şi o notă de predare primire pentru scoaterea din gestiune.
- Dar banii din cont sau utilajele reprezintă proprietate comună a soţilor, deci vor intra la partaj.
- Dacă nu vă înţelegeţi să face operaţiunea prin bună înţelegere, se poate face doar în instanţă.

Alte discuții în legătură

Sfaturi solutionare partaj MMoniq MMoniq De curand am divortat (copilul a ramas in custodia mea) si urmeaza sa trec printr-un proces de partaj pentru a-mi recupera bunurile cumparate din veniturile ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite inainte de casatorie si vandute in timpul casatoriei = securizare sume dobandite? alla1975 alla1975 Buna ziua, vorbim despre sot si sotie. Sotia detine in proprietate exclusiva un bun imobil dobandit prin cumparare, necăsătorita fiind. Situatia familiala ... (vezi toată discuția)
Act de propietate ContSters197126 ContSters197126 As dori un sfat la urmatoarea problema: sunt casatorita si intentionez sa cumpar o casa cu bani proveniti din vanzarea unor apartamente propietate personala ... (vezi toată discuția)