avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art. 1119 cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art. 1119 cod civil

Buna ziua.
In speta, lucrurile stau cam asa, Tatal (divortat)- a decedat, si suntem 2 mostenitori, In ultimii ani de viata , tata a contruit o casa, si cum intelegerea a fost cu vanzatorul iti dau un lot de pamant iar pretul sa fie un apartament pe acest lot.
S-a ridicat constructia,vanzatorul a primit apartamentul si 1/2 din dependinte( pod si subsol). Problemele acum intervin, in sensul ca fratele meu impreuna cu coproprietarul(vanzatorul), l-au obligat pe tata sa semneze o hartie(olograf) precum
ii cedeaza 1/2 din subsol si el ramane cu podul in intregime. Au fost procese peste procese tata ca parat si coproprietarul si fratele meu ca reclamanti. Actele in forma autentica nu s-a putut face, si in final dupa ce tata a decedat a venit o hotarare
judecatoreasca in care se stipuleaza care sunt proprietatile, si ca acea hartie nu are valoare juritica fiind considerata ca drept de folosinta si nu de proprietate.
Acum cand se dezbate succesiunea in instanta, eu pe baza actelor am prezentat patrimoniul tatalui, iar fratele a omis sa specific ca in masa succesorala intra si 1/2 din subsol.
Avand in vedere ca pe rol a mai fost un proces inceput de pe vremea tatalui, eu fiind chemat ca mostenitor(parat), dupa deces, si ca acest proces sa perimat la cererea fratelui nu inainte de a da o declaratie in fata instantei, in care se
stipuleaza ca subsolul apartine coproprietarului ( prin acest dosar se dorea recunoasterea dreptului de proprietate a coproprietarului asupra intregului subosol)
In situatia de fata pot invoca articolul 1119 ?
Cel mai recent răspuns: corbumihai77 , utilizator 19:13, 4 August 2019
Sau mai pe scurt.
In cazul cand unul din mostenitori instraineaza un bun care nu-I apartine, si la
succesiune "omite" sa specifice si acest aspect (instrainarea), eu pot sa invoc
art 1119. Detin o declaratie data de el in fata instantei cu prilejul unui alt proces.
Cu multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in declaratii corbumihai corbumihai Buna ziua. Am o problema care consta in faptul ca mai am un frate iar tatal nostru a decedat lasand o locuinta compusa din subsol parter si pod, etajul ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea unui contract de vanzare cumparare dienusa dienusa in 1991 s-a emis adev de proprietate pe numele lui tata si a cumnatei sale/fratele era decedat/ in 1994 cumnata vinde un teren de 58 ari pe baza unui act de ... (vezi toată discuția)