avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lamuriri CO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lamuriri CO

Buna ziua!
As dori si eu cateva lamuriri referitoare la concediul de odihna. Personalul din firma noastra este angajat din 01.03.2009. Am citit codul muncii, in special capitolul corespunzator acestui subiect, dar as vrea sa stiu exact si alte lucruri.
1. Dupa cat timp de la angajare se poate acorda CO?
2. Pana la data de azi, am avea dreptul la CO, si daca da, la cate zile?
Administratorul nostru stie ca de-abia dupa 11 luni de munca se poate acorda CO. Este adevarat?
Pun aceste intrebari pentru ca trebuie lamurita situatia si implicit, administratorul sa fie la curent cu legislatia in vigoare.
Va multumesc.
:">
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:07, 27 Noiembrie 2009
Buna ziua,
concediu de odihna se poate acorda chiar si dupa o luna de la angajare prin bunavointa angajatorului. Nu se specifica nicio conditionare a numarului minim de luni lucrate.Pot fi cazuri cand se pot da o zi sau doua de concediu in avans. Pentru a sti cum se calculeaza: 1.75 zile concediu la luna lucrata. Asadar, pentru cei angajati din 01.03.2009, revin 19 zile (lucratoare) co. Puteti sa va aruncati o privire la Contractul colectiv la nivel national, art.56-60.
Nu mai este valabil termenul de 11 luni . Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an calendaristic , proportional cu timpul efectiv lucrat .
Durata concediului de odihna este corespunzatoare vechimii in munca .
Pentru cei nou incadrati la data de 1.03.2009 , fara vechime anterioara , durata concediului de odihna se calculeaza astfel : 20/12luni*9 luni lucrate =15 zile lucratoare .
Concediul de odihna poate fi efectuat oricand la solicitarea angajatului si cu aprobarea angajatorului . Deci ,dvs.puteati sa va efectuati concediul la orice data dupa 1.03.2009 , daca contractul de munca este valabil cel putin pana la data de 31.12.2009 .
Scuze , revin 20/12*10 luni lucrate =17 zile lucratoare cau dupa contractul colectiv de munca la nivel national 21/12*10=17.5 . deci 18 zile
Sunt 21 de zile pe an, deci 21/12*9 (din martie pana in noiembri inclusiv) = 15.75, prin rotunjire 16 zile. Se aplica prevederile CCMUN pentru ca sunt mai favorabile angajatului.
Nu scrie in nici o lege ca se acorda concediu de odihna dupa x luni, spune doar proportional cu timpul lucrat.
De ce numai pana in noiembrie inclusiv si nu pana la sfarsitul anului , pentru ca banuiesc ca salariatii au contract de munca pe perioada nedeterminata sau cel putin pana la sfarsitul anului ?!

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna corina_I corina_I Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de concediul de odihna. In data de 12 mai 2008 m-am angajat la firma la care lucrez in prezent. Initial mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Nr. zile co in cazul concediilor medicale bachmann bachmann Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza pt calculul nr de zile de CO in cazul in care angajatul a avut 4 luni si jumatate concediu medical. ... (vezi toată discuția)
Concediu legal Narcis1214 Narcis1214 Bună ziua, as avea o întrebare la dumneavoastră, dacă eu am 11 luni de munca am dreptul sa primesc concediu de odihna? Explicit firma trimite oamenii în ... (vezi toată discuția)