Am finalizat plata creditului ipotecar în aprilie și acum mă chinui să radiez ipoteca pentru că banca mă plimbă după extras CF, mă trimite să caut notar etc., deși obligația de a cere radierea e a lor. Doresc un punct de vedere
Noul cod civil. Art. 2419 Obligaţia de radiere
În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.
Am finalizat plata creditului ipotecar in luna Aprilie 2019. Efectiv ma chinui sa radiez ipoteca dar banca ma plimba dupa extras carte funciare cat mai actuala, sa caut un notar, etc. Acest act normativ pare destul de clar. Cei de la banca spun ca este problema mea cu comisionul notarial si cartea funciara. Doresc un punct de vedere.
Marinescu Lucian
Utilizator 21din 22 utilizatori consideră acest răspuns util
Asa este se cheltuie mai mult daca se ajunge acolo. Dar daca se aplica legea corect, pot castiga si restituirea cheltuielilor de judecata. Cred ca nu mai trebuie sa fim tratati "de fraieri' caci numai astfel se poate reintra in normal in tara asta.
nicunicolae10
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
In mare ai dreptate dar din cate stiu eu banca nu face nimic 'moca'.Asa cum zice art. 2419 citat de tine banca trebuie sa faca radierea ipotecii dar sunt 100% ca te-au informat ca trebuie sa suporti tu cheltuielile .Raspunderea bancii vine din obligativitatea reprezentantului bancii de a semna o recunoastere in fata notarului ca ti-ai achitat datoriile catre banca.Mai departe daca vrei sa radiezi sau nu consemnarea din Cartea Funciara e problema ta.Pe cei de la banca nu -i deranjeaza ca ramai tu trecut cu ipoteca in Cartea Funciara.
doridol
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Apreciez enorm aceasta postura! Daca am reusi toti sa fim la fel,dar de cele mai multe ori-din cauza acestui sindrom al ""plimbatului"' renuntam inainte de a mai face vreun pas si-culmea-parca te apuca si frica... Felicitari!
Da, dar pana atunci rămâi cu treaba nerezolvată.
Deocamdată nu ati suferit niciun prejudiciu și oricum el va trebui dovedit.
Chiar nu e nimic complicat.
carmen2010
Utilizator 3din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Banca va trimite sa cautati notar ptr a nu va impune la ce notar sa mergeti ptr declaratie de radiere, lucru care se intampla cu ani in urma si imprumutatii se suparau ca banca ii obliga sa mearga la un notar scump, impus de ea.
Faptul ca ati achitat de 3 ori valoarea creditului este strict problema dvs odata ce ati luat creditul, desi ma indoiesc ca o banca, in Romania, poate avea costuri asa de mari.
Trebuie sa cititi ce scrie in contract cu privire la radiere.
Si nu in ultimul rand, dvs ati avut nevoie de credit, nu banca v-a obligat sa il luati, prin urmare, cad in sarcina dvs aceste cheltuieli.
E ca si cum ati imprumuta de la un prieten o suma de bani printr-un contract de imprumut, iar la final v-ati supara ca nu declara pe banii lui ca si-a primit inapoi imprumutul.