avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Card not present și obligația utilizării casei de ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Card not present și obligația utilizării casei de marcat când nu se fac operațiuni cu numerar

Am o speta mai putin obisnuita si as dori sa cunosc opinia celor care s-au intalnit eventual cu asa ceva.
O firma cu obiect de activitate cod CAEN 5510 Alte facilitati de cazare isi desfasoara activitatea astfel:
Clientul rezerva cazarea la unitatea respectiva si - de fiecare data - trimite prin mijloace securizate datele cardului sau pentru a garanta rezervarea, respectiv a plati serviciul solicitat in avans. Practic, firma nu se intalneste cu cardul fizic, ci doar cu datele acestuia.
Cu ajutorul unui aparat POS de la sediul firmei se verifica, apoi se debiteaza cardul clientului cu suma respectiva si i se confirma rezervarea.
Cand clientul soseste la locul cazarii, daca solicita, i se emite si factura. La fata locului nu plateste nimic in numerar si nici cu cardul fizic.
Acum vine intrebarea: este sau nu este obligata firma sa detina casa de marcat fiscala? Daca da, avand in vedere ca activitatea se desfasoara asa cum am povestit mai sus, oare cand trebuie utilizata casa de marcat, daca cardul fizic nu exista decat datele cardului bancar.
Astept parerile celor care cunosc.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: atticusfortezza , utilizator 09:26, 14 August 2019
Da. Este obligatorie casa de marcat.

Doar pentru încasările prin virament bancar nu este necesar a avea casa de marcat.

În sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările si completările ulterioare, denumită în continuare ordonantă de urgentă, prin operatori economici se întelege persoanele fizice si juridice, întreprinderile familiale, precum si orice alte entităti, cu exceptia institutiilor publice, care încasează, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum si a prestărilor de servicii efectuate direct către populatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2019
CONTAFISCALITATE & HR CONSULTING, Contabil
Casa de marcat se foloseste pentru a da persoanelor fizice factura si bon de casa. Daca toti clientii platesc prina banca, nu aveti nevoie de casa de marcat.
Da, toti clientii platesc "prin banca", numai ca NU prin transfer/virament bancar, ci ne transmit noua datele cardului si noi facem tranzactia - fara insa a avea cardul fizic. Este loc de interpretare...
Consider ca nu va incadrati printre agentii economici care sunt obligati sa achizitioneze casa de marcat fiscala. Cine ma contrazice sa imi spuna cum va preda bonul fiscal clientului aflat la multi kilometri distanta.

In Ordonanța de urgență nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avem:



Art. 1. - (1) Agenții economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum și prestări de servicii direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

(2) Agenții economici prevăzuți la alin. (1), denumiți în continuare utilizatori, au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le predea clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii vor elibera acestora și factură fiscală.

Asa ma gandesc si eu. Chiar daca legiuitorul nu specifica, consider ca se subintelege ca emiterea bonului fiscal trebuie sa aiba loc in timp real, adica clientul ar trebui sa fie prezent fizic cu cardul sau bancar la unitatea respectiva pentru a primi bonul fiscal. Or, in speta debitarea cardului clientului se face anterior sosirii acestuia si fara a avea cardul fizic, decat datele acestuia.
Recunosc, este o problema mai rar intalnita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot presta servicii fara a avea casa de marcat unei persoane fizice din sua? eduardbuta eduardbuta Buna ziua, Am un posibil client care inca nu are firma intemeiata in SUA, insa doreste sa ii prestez serviciile cat mai repede. Mi-a spus sa fac contractul ... (vezi toată discuția)
Chitanta sau bon fiscal alincm alincm Daca am un parc de vinzari utilaje agricole, masini si remorci, la vinzarea catre persoane fizice sint obligat sa emit factura ,(le este necesara la ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat Ganoderma13 Ganoderma13 Am un PFA , cod CAEN 9604 (activitati intretinere corporala). De la infiintare eliberez chitante si nu bon fiscal, contabila imi spune ca nu e obligatorie casa ... (vezi toată discuția)