avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren vândut pe baza coincidenței de nume al unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren vândut pe baza coincidenței de nume al unui moștenitor cu cel al cu tatălui său (fără a se dezbate succesiunea): ce probleme ar putea apărea?

Va supun atentiei urmatoarea posibila situatie: intr-o familie avem tata si doi fii, unul din fii cu acelasi nume si prenume cu tatal. In 2005, tatal moare, iar sotia supravietuitoare, impreuna cu cei doi fii, realizeaza succesiunea in baza unui titlu de proprietate emis de primarie. Nu stiu daca s-a intabulat ceva in cartea funciara, cel mai probabil nu.
Cativa ani mai tarziu, dupa moartea mamei, fara a mai face succesiune, cei doi frati se inteleg sa vanda casa cu terenul aferent si sa imparta in jumate banii. Cum? Fratele purtator al numelui tatalui vinde IN BAZA TITLULUI VECHI, ca proprietar, impartind banii cu fratele.
Mai trec ani si, in prezent, fratele ce poarta numele tatalui doreste sa vanda jumatatea lui din terenul extravilan fratelui sau. IN ACELASI MOD,
Asta pentru a nu mai cheltui la notar.
Este oare posibi? Ce impedimente ar putea aparea?
Mentionez ca nu exista alti mostenitori, fratele cu numele identic are doar sotie, nu copii, toti sunt destul de inaintati in varsta si cu probleme de sanatate si doresc sa rezolve aceasta problema cat mai usor si mai ieftin.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:12, 19 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa nu mai cheltuiască la notar ce?
Tot se încheie un contract de vânzare cumpărare, indiferent de actul de proprietate.
Iar documentația cadastrala și intabularea trebuie făcute oricum.
Practic, avem doi mosneguti care au fentat o dată și mai vor să încerce șmecheria din nou.
Foarte frumos!

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
raluk0207, utilizator
Cum ce sa cheltuiasca? Trebuie facuta succesiunea dupa mama decedata mai intai, nu? Nu e mai complicat? Si nu fenteaza pe nimeni, deoarece sunt doar ei doi, frati care se inteleg ca oamenii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


georgica107 a scris:

Cum ce sa cheltuiasca? Trebuie facuta succesiunea dupa mama decedata mai intai, nu? Nu e mai complicat? Si nu fenteaza pe nimeni, deoarece sunt doar ei doi, frati care se inteleg ca oamenii.


Pai fenteaza in primul rand cumpărătorul, înstrăinand ceva ce nu ii apartine.
S-a prevalat de confuzia de nume si a vândut terenul tatălui decedat, care la momentul respectiv era proprietatea indiviza a mamei, a lui și a fratelui.
Înțelegerea conteaza mai putin. Noi suntem frati, ne batem pe umar, obtinem bani, iar restul nu mai contează. Mentalitatea! Minciunile! Si cand ma gandeasc ca astfel de cetățeni se plâng de corupție cand ei înșiși mint.
Faceti, oameni buni, lucrurile legal, cum trebuie.
Da, dezbateti succesiunea după mama, intabulati certificatele de mostenitor, faceti documentația cadastrala și vindeți legal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au vandut dupa moartea mamei, am precizat... Cumparatorul nu a avut de suferit, el si-a inscris dreptul de proprietate in cartea funciara.
Ramane de vazut cum vor face, Daca vor mai apuca sa faca ceva.
Imi pare rau ca v-am revoltat atat...
Da, după moartea mamei, în baza coincidentei de nume dintr-un titlu de proprietate anterior, în condițiile în care se dezbătuse moștenirea după tata, iar conform ultimului act de proprietate (certificatul de mostenitor) erau 3 coproprietari și în condițiile în care nu se dezbătuse nici succesiunea după mama.
"Ca sa nu mai dea bani la notar"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare dupa succesiune Danbz Danbz Buna ziua,am o nelamurire,am facut succesiunea dupa decesul mamei eu mai am 5 frati + tata care e in viata ,si fratii si tatal meu au cedat cotele lor ce li se ... (vezi toată discuția)
Mostenitori fara succesiune poate deschide carte funciara ? benga112 benga112 Situatie dificila pentru Intabulare+carte funciara poate fii un abuz din partea autoritatilor? Se poate vinde o casa in aceasta situatie ? Fara succesiune ? ... (vezi toată discuția)
Daca se poate sa ma ajutati- succesiune- partaj Alexandra 1990 Alexandra 1990 Bunica ia lasat mostenire toate bunurile Ei mamei. Din nefericire Mama a murit si ea. Am ramas cu tatal si cu fratele meu. Eu intre timp am construit o casa ... (vezi toată discuția)