avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Se poate asigura în întregime un imobil construit ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Se poate asigura în întregime un imobil construit doar parțial cu autorizație?

se poate asigura un imobil format din 5 camere, dintre care, numai pentru o cameră a existat autorizație de construcție?
Ultima modificare: Luni, 19 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: viktorV , utilizator 21:20, 12 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, in practica se poate incheia o polita de asigurare pentru respectivul imobil, dar nu va avea nicio utilitate.
Pentru a incheia polita, agentul de asigurare va avea nevoie doar de cartea de identitate a proprietarului.
Pe de alta parte, in caz de dauna, dosarul va cuprinde toata documentatia relevanta (acte de proprietate, autorizatii, rapoarte de evaluare, etc) si, daca se va identifica vreo neconcordanta intre acte, despagubirea fie nu va fi platita deloc, fie va fi platita proportional cu suprafata pentru care exista autorizatie de constructie.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Se aplica conditiile de asigurare, care mentioneaza ca : asiguratul trebuie să aibă un interes faţă de obiectul asigurării, respectiv să fie proprietarul bunurilor asigurate.

De regula asiguratorii nu acorda despăgubiri pentru case / vile (inclusiv extinderi / modificări la acestea) construite / efectuate fără autorizatie de constructie, dacă autorizatia era obligatorie la momentul construirii / extinderii / modificării locuintei, conform legii.

Alte excluderi tin de: erori de proiectare, erori de construcţie, vicii ascunse ale materialelor, de nerespectarea calităţii materialelor indicate de proiectant a se folosi la construcţie, nerespectarea de către constructor a proiectului de execuţie, a studiilor geotehnice, a normelor și normativelor utilizate în construcţii, de nerespectarea autorizaţiei de construcţie sau a altor documente emise de autorităţile publice sau lipsa acestor proiecte și autorizații.

Sunt multe cladiri construite fara autorizatie de construire, dar daca sunt evidentiate in cartile funciare sau in registrele agricole, iar persoanele respective fac davada ca sunt proprietari - se pot asigura.

La incheierea asigurarii conteaza foarte mult anul construirii si sa furnizati informatii corecte/ complete, astfel incat asiguratorul sa fie in cunostinta de cauza (ce acte detineti).

In conditiile dovedirii interesului asigurabil asupra bunurilor si daca nu sunt alte elemente care ar impiedica incheierea unei asigurari (ex. clădiri construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice), asiguratorul poate incheia polita de asigurare.
cred ca va complicati prea mult cu autorizatia de constructie: dovada tehnica a posesiei este intabularea.
Evidentiate in cartile funciare sunt realizate în baza unor înscrisuri false, care, nu se sprijină pe calculele de rezistență ale arhitecților care, au realizat planurile în baza cărora s-a obținut autorizația de construcție.
Nu mă refer la încheierea asigurării, când nu se face nici o verificare a bunului asigurat, ci, după momentul de daună totală, la momentul de acordare a despăgubirii, după un eveniment, cutremur ...efc.,, când nu mai este imobilul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
viktorV, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de locuire in camera tehnica StefanMarcu StefanMarcu In imobilul in care ne-am mutat recent si am cumparat un apartament ( bloc nou contruit 2012 ) la ultimul nivel in acte apare o camera tehnica. Cu surprindere ... (vezi toată discuția)
Schimbarea de destinatie si cartea funciara !!! Anjelique Anjelique In urma cu 11 ani , impreuna cu sotul meu ( actualmente ex ), am construit o statie service auto , care din lipsa de fonduri nu a mai putut fi pusa in ... (vezi toată discuția)
Acord construire pe imobil ipotecat necsu necsu Am o cladire cu 3 apartamente si 608 mp teren pe care l-am ipotecat la banca. Concomitent am obtinut si autorizatia de construire pt etajare si mansardarea ... (vezi toată discuția)