avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a instalat, pe scară, sistemul de senzori pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a instalat, pe scară, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalația de gaze, și am fost pus la plată deși am centrală electrică. E corect?

Buna ziua,
Am un apartament intr-un bloc in care tocmai s-a instalat, pe scara, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalatia de gaze, conform legii in vigoare. Plata pentru aceasta lucrare a fost decisa nu pe cota parte indiviza ci pe numar de apartamente. Problema e ca sunt 8 apartamente (inclusiv al meu) care nu sunt conectate la instalatia de gaze si care au in apartamente centrale electrice. Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri:

1. Este corect sa platim pentru aceasta lucrare in conditiile in care nu suntem conectati la respectiva instalatie de gaze?

2. Este corect ca distributia cheltuielii sa se faca pe numar de apartamente dat fiind ca e vorba de o lucrare de modernizare la partile comune?

Nu stiu daca e relevant, dar mentionez ca atunci cand lumea a inceput sa se debranseze de la centrala de bloc (proprietate) si s-au instalat centralele de apartament nu am semnat ca sunt de acord cu acest lucru. Mai mentionez si faptul ca cele 8 apartamente nu isi pot instala centrale de apartament pentru ca nu au aerisire la bucatarie si la baie (exista refuzul Distrigaz pe proiect).

Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 14:27, 30 August 2019
3 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ciudata situatie, nu prea am auzit asemenea situatii, insa - parerea mea:
- daca s-a hotarat ca plata lucrarii sa se faca pe nr. de apartamente, nu cred ca ar fi o problema nelegala, in fapt puteti avea si apartamente cu sup. utila de 200 mp, pana la urma, omul are o bucatarie si o centrala termica, atunci, intelegeti logica?
- nu cred ca este relevant faptul ca dvs. nu ati fost de acord cu renuntarea la centrala de bloc; daca majoritatea a hotarat altfel, asta este; daca ma intrebati pe mine, va pot spune ca nu a fost o hotarare inteleapta renuntarea la CT de bloc: acum ce faceti cu CT, o conservati?
- in legatura cu participarea celor 8 proprietari la costurile senzorilor: cred ca protectia pe care o asigura acesti senzori, privesc securitatea la toti proprietarii din bloc; daca totusi considerati ca este un abuz din partea celorlalti de a va impune niste costuri care nu le vedeti rostul, cred ca o sa va "balacariti" in tot felul de dispute, poate chiar in instanta si nu sunt sigur ca cineva o sa va de-a dreptate; faceti o evaluare pro si contra si vedeti pe unde va situati... ; ganditi-va la timpul pierdut, la stresul situatiei, la relatiile dusmanoase cu vecinii de bloc, etc:

Va doresc mult succes!
9 din 13 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este corecta repartiția, este un serviciu făcut pentru beneficiarii care și - au montat centrale pe gaz. Ceilalți nu refuza acest serviciu, ci nu pot, tehnic, nu au voie sa utilizeze acest serviciu. Nu se poate spune ca renunță la utilizarea proprietății comune.

Deci cheltuielile se împart conform art. 87 din legea 196,/2018, pe numărul de apartamente ce au montata centrala pe gaz.


10 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lasand la o parte faptul ca investitia/lucrarea s-a executa in spatiul utilizat in comun -pe scara- si cheltuielile se impart la toti locatarii care folosesc spatiul comun, fiind un sistem de protectie pentru toti locatarii. Sau credeti ca, in lipsa acestuia, in cazul unei explozii produse de scurgeri de gaze pe scara, apartamentul dv. va fi protejat de centrala dv. electrica? Este la fel ca in cazul contributiei pentru reparatia acoperisului blocului pentru ca-i ploua-n casa celui de la ultimul etaj, dar pe dv. nu va afecteaza pentru ca stati la parter. Vreti tratament separat? Mutati-va la casa!
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conductele instalate pentru alimentarea cu gaze a centralelor de apartament nu este proprietate comuna ci doar a celor care au astfel de centrale si obligatia legata de a asigura siguranta tuturor locatarilor este tot a lor.

Asociatia de proprietari este doar intermediar si, daca a facut lucrarea din banii sai (cred ca trebuia intai sa incaseze banii de la proprietarii conductelor si apoi sa faca lucrarea iar nu sa foloseasca banii asociatiei), va repartiza suma platita in mod egal fiecaruia dintre apartamente cu centrala pe gaze.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Iulian MANEA, Contabil
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Logica dvs. e total gresita .

Investitia nu s-a facut in interesul proprietatatii comune, ci a fost o obligatie legala care se datoreaza unei modificari facute pe doar o parte dintre proprietatile individuale. A fost o consecinta a unor investitii pe proprietatea individuala. Asociatia a intermediat un serviciu pentru beneficiari, conform art. 87.

Legea spune asa:
Articolul 34
(1)Utilizarea proprietatii individuale este stabilita de proprietar in conformitate cu destinatia acesteia.
(2)Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la autorizarea executarii lucrarilor de constructii de catre autoritatea administratiei publice competente, fara a pune in pericol integritatea structurala a condominiului, rezistenta mecanica, stabilitatea si siguranta cladirii sau a altor proprietati individuale, precum si buna functionare a instalatiilor aferente acestora.

Instalatia de alimentare cu gaz nu e proprietate comuna si nu deserveste interesele tuturor. Acoperisul e un element constructiv care deserveste intreaga proprietate comuna. In lipsa lui cei de sus vor fi primii afectati, asta nu inseamna ca degradarea proprietatii nu va ajunge in final si la cei de jos.

Cei cu centrala electrica nu au avut voie sa se branseze la teava de gaz, deci nu au vreo responsabilitate legala de a contribui la acel sistem de protectie,chiar daca, indirect vor fi protejati. E o obligatie impusa de art. 34 din legea 196/2018.

E usor sa aruncati anatema cu "mutati-va la casa", mai intai studiati obligatiile legale si apoi dati-va cu parerea.

stefan_ratza a scris:

Lasand la o parte faptul ca investitia/lucrarea s-a executa in spatiul utilizat in comun -pe scara- si cheltuielile se impart la toti locatarii care folosesc spatiul comun, fiind un sistem de protectie pentru toti locatarii. Sau credeti ca, in lipsa acestuia, in cazul unei explozii produse de scurgeri de gaze pe scara, apartamentul dv. va fi protejat de centrala dv. electrica? Este la fel ca in cazul contributiei pentru reparatia acoperisului blocului pentru ca-i ploua-n casa celui de la ultimul etaj, dar pe dv. nu va afecteaza pentru ca stati la parter. Vreti tratament separat? Mutati-va la casa!

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Acord asociatie proprietari pentru racordare la teava gaz - pt centrala Abcd4 Abcd4 Buna, spuneti-mi va rog daca este nevoie de acordul asociatiei de proprietari pt obtinerea cotei de gaz si montarea unei centrale individuale. Precizez ca in ... (vezi toată discuția)
Senzorii de gaze obligatorii. luca luca luca luca Buna ziua! In cadrul asociatiei de proprietari ne confruntam cu o problema legata de instalarea senzorilor de gaze. In momentul de fata avem doua retele de ... (vezi toată discuția)