avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. Care vor fi cotele în acest caz?

Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei . Bunica mea a avut 3 copii, tatăl meu si încă 2 frati . Tatăl meu si un frate au murit ( fratele are moștenitorii -2 copii ) si mai trăiește cealaltă sora a lor ( Mătușa mea- care spune ca imi va ceda mie partea ei ) . Cum se vor împărțiți bunurile . Ce cote vom avea fiecare , eu, verii si Mătușa ?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul este singurul document prin care poti lasa pentru dupa moarte. Si sunt oameni, multi oameni, care nu vor sa isi dea averea de pe cand sunt in viata, neplacandu-le incertitudinea.
Daca vrei sa lasi dupa moarte, testamentul e cel mai inspirat act.

Cedeaza ramane de vazut ce inseamna, asa a spus userul, ca matusa ii va ceda. Ar trebui sa il intrebam si sub ce forma, daca are mostenitori matusa, ce mostenitori anume etc.
Multumesc pt răspuns .
Bunicul nu trăiește, bunica a fost deținătorul tuturor bunurilor. Ea mi-a făcut mie testament pe bunurile ei . Înțeleg ca imi revine 75% din moștenire . Bunica a avut 3 copii : tatăl meu -decedat ( 2 moștenitori-eu si sora mea ), un frate( 2 moștenitori -verii ) si o sora ( Mătușa care spune ca va accepta moștenirea si ulterior imi cedează mie ) . Si verii si sora mea vor partea lor.
Eu nu înțeleg foarte bine cum se împart cei 25% ,
Se împarte in 3 părți egale pt fiecare copil al bunicilor si de aici fiecare cu moștenitorii lui.
Pe mine mă interesează ce procent din moștenire revine fiecăruia ? Deoarece vreau sa ii despăgubesc si sa fiu unic proprietar .
Cum se împarte cei 25%: 8.33% din moștenire pt tata -decedat(eu si sora) 8,33% fratele lui -decedat(2 veri )si 8,33 sora tatălui meu -Mătușa mea
Multumesc !

Liliana Gradinaru a scris:

In calculul meu, daca bunicul nu traieste, verii au o cota de 1/6. Poate m-am grabit... Depinde si cum face matusa, renunta sau accepta si va cedeaza ulterior...

Liliana Gradinaru a scris:

Testamentul este singurul document prin care poti lasa pentru dupa moarte. Si sunt oameni, multi oameni, care nu vor sa isi dea averea de pe cand sunt in viata, neplacandu-le incertitudinea.
Daca vrei sa lasi dupa moarte, testamentul e cel mai inspirat act.

Cedeaza ramane de vazut ce inseamna, asa a spus userul, ca matusa ii va ceda. Ar trebui sa il intrebam si sub ce forma, daca are mostenitori matusa, ce mostenitori anume etc.

Daca nu vrei sa instrainezi cat traiesti exista clauza de uzufruct viager.
Testamentul este atât de "inspirat", încât
1. Nu e act de proprietate, astfel încât va trebui dezbătută succesiunea.
2. Dacă există rezervatari se reduce.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În materie de moștenire ne interesează data exactă a morții. (respectiv datele exacte, atunci când vorbim despre mai mulți defuncți)
Nu avem ce să facem cu informația „Bunicul nu trăiește”. (Când? Azi? Irelevant)
Ne interesează să știm dacă mai trăia ori dacă nu mai trăia la data morții bunicii. (fiindcă „literatura” aceasta poate să schimbe fracțiile...)

Eu vă pot arăta aici cum se calculează rezervă, dar orice ...„virgulă” nelalocul ei, din povestea pe care ați spus-o, poate să schimbe răspunsul/fracțiile.

Presupunând că bunicul nu mai trăia la data morții bunicii...

Dacă NU ar fi existat testamentul bunicii, atunci:
- dvs. ați fi moștenit 1/3 (partea tatălui dvs. - presupunând că sunteți singurul lui copil, căci nici asta nu ne-ați spus explicit),
- mătușa 1/3
- și verii dvs. 1/3 (1/6 fiecare, pentru că ei primesc împreună partea care s-ar fi cuvenit tatălui lor).

În prezența testamentului, mătușa și verii dvs. au dreptul la o rezervă care este de JUMĂTATE din cota ce le-ar fi revenit dacă nu ar fi existat testamentul.

Deci, dacă vreți să negociați, atunci trebuie să știți care este maximul pe care l-ar putea obține mătușa (de exemplu) dacă s-ar „distra” într-un proces. Ar putea obține 1/6 (jumătate din cota ei de 1/3).

Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
romascanu, moderator
Cam asa trageam si eu spuza pe interesul userului... doar ca aceasta cota depinde, zic, de ce face matusa. Nu verii, matusa care i-ar... ceda.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire polo polo deci suntem 3 frati...tatal meu a decedat...avem o casa si locuim impreuna cu mama noastra.actele sunt p numele bunicului meu{tatal tatalui meu}.tatal meu mai ... (vezi toată discuția)
Vanzare/testament fara succesiune vera_09 vera_09 Buna seara, situatia mea este urmatoarea: in anul 2007 a decedat bunica mea. In anul 2008, a decedat tatal meu si am ramas 2 frati. Bunicul este in viata si ... (vezi toată discuția)