avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu mi-a lăsat, prin testament, toate bunurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu mi-a lăsat, prin testament, toate bunurile lui mobile și imobile. Poate ataca testamentul copilul său din prima căsătorie?

in urma deteriorarii relatiei dintre sotul meu si copilul lui din alta casatorie , acesta mi-a lasat prin testament mie , actuala sotie toate bunurile mobile si imobile. Dupa decesul sau copilul poate ataca testamentul? notarul a spus ca nu poate obtine mai mult de 3/8 din masa succesorala.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
si are dreptate. Rezerva succesorala a copilului e de jumatate din cat ar fi mostenit pe cale legala, in loc de 3/4 cat ar fi mostenit in lipsa unui testament, va culege doar rezerva, 3/8. Si pt asta, va trebui sa se adreseze instantei.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
DA Sotul nu va putea lasa decat cotitatea disponibila.
Daca a last mai mult (TOTUL, cum spuneti) oricum are dreptul la minimum minimorum 3/16
Inca ceva
Bunurile sunt de mai multe feluri:
A. Bunuri comune, realizate de dumneavoastra si sot in perioada castoriei LEGALE si care se impart asa avand in vedere testamentul NEATACAT:
- copilul 3/16 si
- dumneavoastra 13/16 DIN INTREG
B. Bunuri proprii ale sotului decedat adica realizate de el inaintea casatoriei LEGALE cu dumneavoastra sau primite ORICAND prin mosteniri sau donatii, inclusiv bunuri realizate in perioada casatoriei din bani realizati din vanzarea bunurilor proprii:
- Copilul 3/8
- dumneavoastra 5/8.
Daca se ataca testamentul si se dovedeste nevalabil atunci cotele sunt:
A bunuri comune
- copil 3/8 DIN INTREG
- dumneavoastra 5/8
B bunuri proprii ale sotului
- copilul 3/4
- dumneavoatra 1/4.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2019
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
ca inseamna si cum se demonstreaza in instanta ca un testament nu e valabil?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă soțul nu a avut discernământ la momentul întocmirii testamentului
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricat de deteriorata e relatia cu copiii, acestia nu pot fi dezmosteniti complet - asa zice legea romana. Deci ori va intelegeti amiabil si ii dati partea sa conform legii, ori va purtati ani de zile prin tribunale.

Alte discuții în legătură

Testament: cum pot proceda astfel încât soției mele să-i revină cât mai mult din averea mea, după decesul meu, fără să fie proprietară din timpul vieții mele? Maki4 Maki4 Cum pot proceda a.i. cat mai mult din averea mea sa revina sotiei dupa moartea mea, dar in acelasi timp sotia sa nu fie proprietara in timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ? Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot ... (vezi toată discuția)