avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu mi-a lăsat, prin testament, toate bunurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu mi-a lăsat, prin testament, toate bunurile lui mobile și imobile. Poate ataca testamentul copilul său din prima căsătorie?

in urma deteriorarii relatiei dintre sotul meu si copilul lui din alta casatorie , acesta mi-a lasat prin testament mie , actuala sotie toate bunurile mobile si imobile. Dupa decesul sau copilul poate ataca testamentul? notarul a spus ca nu poate obtine mai mult de 3/8 din masa succesorala.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimabila doamna, va sugerez sa faceti cu actualul sot un contract de intretinere cu uzufruct viager sau un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, daca vreti sa va asigurati amandoi linistea.
Sunt "N" cazuri in care copiii nu mai dau "doi banuti afurisiti" pe parintele plecat...
Daca parintele a vandut in timpul vietii lui tot ce a avut, la decesul acestuia, mostenitorul (copilul care nu a dat doi bani pe el), mosteneste exact ce a avut acel parinte la decesul lui adica nimic.
Da, Testamentul poate fi atacat, chiar si anulat in anumite cazuri speciale. Dar un contract de vanzare-cumparare, nu mai poate fi anulat (si aici sunt niste conditii de indeplinit, cum ar fi dovada platii... )
Inca nu sunt sigur daca aacel contract de intretinere atribuie 100% din averea celui intretinut, persoanei beneficiare a contractului. Rog pe cei ce cunosc mai bine sa dae lumina in acest sens.


Cum spuneam, legea romana e morala. Uneori, chiar mai morala decat morala romaneasca... :)
Astfel, iubirea de copii fiind neconditionata, trebuie sa le lasam neconditionat cate ceva. Zice legea.
Testamentul acela este ilegal pentru ca nu respecta rezerva succesorala.
Pentru ca sa nu pierdeti bani din mostenire cu taxe detimbru si avocati, expertize si drumuri la instanta, zic sa va intelegeti cu fiul.

In privinta contractuljui de intretinere, vazand ca intre soti exista obligatia legala de intretinere, un contract de intretinere avand ca obiect indeplinirea unei intretineri la care sotia era deja obligata prin lege este supus desfiintarii. Discutabil un astfel de act.
Cel mai bun ar fi un testament cu impartirea bunurilor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Testament: cum pot proceda astfel încât soției mele să-i revină cât mai mult din averea mea, după decesul meu, fără să fie proprietară din timpul vieții mele? Maki4 Maki4 Cum pot proceda a.i. cat mai mult din averea mea sa revina sotiei dupa moartea mea, dar in acelasi timp sotia sa nu fie proprietara in timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ? Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot ... (vezi toată discuția)