avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cum justificam anumite cheltuieli REALE ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cum justificam anumite cheltuieli REALE ?

0 . Mai intai, va multumesc ca existati! Mai rar romani ca voi!
Imi cer scuze ca am mai multe intrebari:)
1 . Am o microintreprindere, sunt unic asociat, am un automobil proprietatea microintreprinderii. Am o activitate de publicitate si prospecti si clienti si in tara si in oras. M-am lamurit cu delegatiile in afara orasului.
Doresc detalii despre cum sa justific (in acte contabile) in fata organului de control, km parcursi in oras.....la prospecti sau clienti...mai mult persoane fizice .
2 . Sotul meu e angajat cu 2 ore/zi. El poate pleca in delegatii astfel incat , in total, pe luna, sa nu depaseasca nr de ore 2xnr de zile lucratoare?
3 . Daca am fost impreuna la un seminar de 3 zile ( 72 de ore total, din care doar 20 de ore a durat seminarul ) cum se trece in delegatie ca sa nu apara ore suplimentare, ca nu a fost munca, a fost instruire...?
4.. Pentru prezentarea produselor pe care le promovam noi facem demonstratii, dilutii, oferim testere, care este forma prin care le justificam contabil?
5. Pentru demonstrarea unui sistem de gatit , la prezentari se consuma carne sau legume... se pot trece in contabilitat? Contabila zice sa angajez o alta firma sa faca asta...:stunned:
6 . O alta activitate este sedinta de frumusete pe care o oferim gratuit, in scop publicitar, si la care se consuma produse......Contabila mi-a zis ca nu avem voie ptr ca e vorba de reguli de igiena, si nu are cum sa "le scada"
Noi facem cursuri interne si nimeni nu are voie sa faca aceste sedinte de frumusete fara curs si diploma. Mentionez ca sedinta inseamna : Doamna sau eu, aplic pe tenul dansei produsele cosmetice corespunzatoare. Respectam regulile de igiena recomandate de product -trainerii companiei..
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 02:41, 28 Noiembrie 2009
de ce treceti toate cheltuielile pe firma? este platitoare de tva si va ajuta ?

fiind micro plateste impozit pe venit deci nu conteaza toate aceste cheltuieli ... :D
Da, este platitoare de TVA dar eu cum sa justific banii pe care-i scot din cont?
Contabila mea zice ca trebuia sa am multi bani in cont....ca in primele luni nu am bagat nimic pe cheltuieli... nu am pastrat bonuri de benzina, nu am facut delegatii...nimic!
Si apoi, la anu, cand o sa- mi iau dividentele, tb sa mai dau si atunci 16% din suma ramasa dupa ce scad din incasari toate platile (cheltuielile), nu-i asa?
1.Trebuie sa aveti foaie de parcus pe care sa o completati zilnic.
2. Nu are importanta daca depaseste numarul de ore cu care este inregistrat in CIM. E treaba lui daca face munca voluntara din pasiune pentru firma !:D
3. In mod clar a fost instruire-training!
4.Forma legala este simpla: achizitie pe baza de factura si chitanta si consum pe baza de proces verbal de consum (se trece data , locul si scopul consumului-exemplu: sedinta foto)
5.Exact ca la activitatea de restaurant numai ca va descarcati prin acelasi tip de proces verbal de consum in scop de prezentare! Cum sa angajati o alta firma?(mai bine va angajati o alta contabila)
6.Produsele cosmetice sunt ca oricare alte produse care pot fi consumate cu ocazia testarii lor pe diferiti clienti! Intrebati-o pe contabila dvs daca magazinele care prezinta panouri cu tot felul de produse cosmetice care sunt testate de doamne isi deconteaza cheltuiala cu aceste produse sau nu le inregistreaza in contabilitate! Va raspund eu : totul se inregistreaza , totul se trece pe cheltuieli deductibile!
Succes!
B-)
Multumesc mult! :)
La intrebarea 2 , sotul meu fiind angajat cu 2 ore / zi, cum e cu orele suplimentare ? Am nevoie de articolul care reglementeaza situatia lui.
Trebuie sa-i platesc ore suplimentare? Este vorba de cum vede organul de control, ca el saracu munceste cu drag!
Un exemplu real : 4 delegatii (15+22+17+ 10= 64 ore int-ro luna, deci mai mult decat 2x 22 zile lucratoare= 44 ore / luna))
Alt exemplu real : 3delegatii ( 11+ 15+13= 39 ore, deci mai putin decat total ore lucratoere / luna)
Alt exemplu real : durata de la seminarul de instruire , de 72 de ore, se considera durata de munca?
Apreciez ajutorul dvs.
Iertati-ma daca gresesc intreband.... am nevoie sa stiu...:)
Asa cum domnul Mihai Grigore a scris , nu are importanta daca depaseste numarul de ore cu care este inregistrat in CIM. E treaba lui daca face munca voluntara din pasiune pentru firma .

Daca sotul este angajat cu 2 ore / zi, nu are voie sa faca orele suplimentare , potrivit articolului 102 din Codul Muncii , care prevede ca (1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga .

Prin ore suplimentare se intelege ore suplimentare platite , nu munca voluntara .

Durata de la seminarul de instruire , de 72 de ore, puteti sa nu o considerati durata de munca .

Trebuie sa intelegeti ca organul de control de la fisc este interesat sa verifice modul in care sunt inregistrate in contabilitate veniturile si cheltuielile , iar daca sotul este angajat cu doar 2 ore pe zi nu este niciun fel de problema .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimintare in perioada delegatiei alice27 alice27 Buna seara, Imi puteti spune care ar fi modalitatea de plata a orelor suplimentare in perioada delegatiei? (vezi toată discuția)
Dosar medical la angajare si cursuri de igiena crisu_10 crisu_10 buna ziua.am fost angajat la un magazin cu program non-stop,la momentul angajarii ni s-a solicitat efectuarea unui dosar medical si a unor cursuri de igiena,cu ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)