avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata ore de sarbatoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata ore de sarbatoare

Buna seara. Am lucrat de Rusalii 8 ore dimineață și 12 in tura de noapte în aceeași zi(17.06.2019). Fiind sărbătoare legală cele 8 ore de zi și 7 din tura de noapte(până în h12 când se face 18) nu trebuiau plătite cu spor sau acordate libere?
Am ajuns in luna august și angajatul refuze vehement vreo remunerație pentru aceste zile spunând că așa mi-a picat tura și fiind deschis non stop nu se plătește diferit.
Vreau sa merg până în panzele albe dar să știu sigur că dreptatea e de partea mea.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Wanna2211 , utilizator 20:15, 28 August 2019
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

In speta, daca daca ati lucrat in zile de sarbatoare legala, angajatorul are obligatia sa va acorde o zi libera in termenul mentionat mai sus sau sa va plateasca pentru ziua lucrata un spor de minim 100% din salariul de baza.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Va mulțumesc.mult. aveam nevoie de aceasta confirmare.
Efectiv am fost umilită pentru dreptul meu și nu voi lăsa așa aceasta situație
O seara buna!

editat : citare raspuns
Ultima modificare: Joi, 29 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru personal de paza in ture de 12 ore de zi , ... savcon savcon Buna ziua, pentru personal de paza in ture de 12 ore de zi , 12 ore de noapte, urmate de 2 zile libere , repartizarea programului de lucru fiind intre ora ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de sarbatoare legala si munca in repaus saptamanal essa essa Exista posibilitatea sa nu ai dreptul la spor pentru munca in zilele de sambata si duminica sau sarbatoare legala?? Lucrez la o statie de tratare a apei,in ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - liberele lilianastefan lilianastefan Saratiatii care desfășoară activitatea la program de tura au dreptul la ore libere pentru sărbătorile legale, altele decât sâmbete si duminici (24 ... (vezi toată discuția)