avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... sesizari opc privind clauzele abuzive sau nerespectare ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

sesizari opc privind clauzele abuzive sau nerespectare contract de banca

:oops:vad ca in loc sa ajute lumea sa iasa din impas atat bancile cat si cei care vegheaza legea - opc in principal, se eschiveaza in raspunsurile oferite.

comisioanele/dobanzile/penalizarile/firmele de recuperare/ cuvintele jignitoare adresate de catre reprezentantii creditorilor ... injosesc oamenii care au ajuns in situatii dificile indiferent de vointa lor.

ce este de facut? dvs ce situatii ati intampinat si ce solutii ati gasit?:O
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 12:38, 1 Decembrie 2009
Este destul de complicat de demosntrat ca sunt clauze abuzive cele din contractele cu bancile..pentru ca un contract este legea partilor si nu ne obliga nimeni sa acceptam incheierea acelui contract. De multe ori acceptam acele clauze din nevoie de a obtine un credit fara sa ne mai gandim la consecinte.
Trebuie avută în vedere Legea nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice
din 24/06/2004 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 611 din 06/07/2004.Iar mai nou se discută directivele UE privind creditul de consum.
Problema sta astfel: Legea nr.193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianti si consumatori prevede ca instanta de judecata constata existenta unei clauze abuzive in contract.
Cei de la protectia consumatorilor pot in aceste cazuri, cel mult, sa incheie un proces-verbal in care arata faptul ca exista indicii privind o clauza abuziva. Procesul verbal se transmite judecatoriei. Procesul dureaza cel putin un an, existand posibilitatea ca instanta sa nu impartaseasca punctul de vedere din procesul verbal, dand castig de cauza operatorului economic si putand obliga Protectia Consumatorilor la plata cheltuielilor de judecata.
Acesta este motivul pentru care ei evita pe cat posibil sa incheie actele de constatare in legatura cu acele clauze abuzive, dand uneori raspunsuri in doi peri.
Actiunile in constatare in temeiul Legii nr. 193/2000 pot fi promovate si de consumatorii parti in contracte, deci in astfel de cazuri eu nu va sfatuiesc sa mergeti la Protectia Consumatorilor, ci sa va informati cu privire la acest act normativ si sa actionati pe cont propriu!

Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
raduallan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze reziliere contract internet bobeicaalin bobeicaalin Buna ziua, Am un abonament de internet mobil de la vodafone(cea mai proasta alegere) si nu il mai vreau,mentionez ca mai am vreo 6 luni de contract.Conform ... (vezi toată discuția)
Caluze abuzive in contracte Enescu Raluca Enescu Raluca Va rog ajutati-ma si pe mine cu un raspuns clar (indicand si articolul din lege) referitor la clauzele abuzive din contractele de servicii si nu numai. Sunt ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive intr-un contract autentificat raduallan raduallan Este vorba despre o promisiune de vanzare -cumparare a unui apartament, act incheiat intre o persoana fizica si o firma. Promisiunea de v-c s-a incheiat la ... (vezi toată discuția)