Am depus dosarul de pensionare pentru limita de varsta la data de 9 iulie 2019.
Mi s-a spus sa vin peste doua luni. Asta inseamna cam pe 9 septembrie. Daca voi lua pensia efectiv in octombrie,sau noiembrie, voi lua banii si pe cele doua-trei luni din urma?
Va multumesc.
Buna ziua!
Am citit astazi despre plata pensiilor si am citit ca “Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se plătesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii”
Adica nu imi plateste din urma cum spuneti dv. pe iulie, august etc., ci numai incepand cu primirea deciziei?!Cam pe 10 septembrie merg la casa de pensii, asa mi-a spus doamna de acolo.Probabil imi va da decizia(?).Si incepand cu primirea deciziei incepe sa-mi plateasca,deci nu imi va plati din urma?!?!
Dv.mi-ati spus ca imi va plati pensia pt. limita de varsta incepand cu depunerea dosarului complet, adica incepand cu 9 iulie 2019, ziua mea de nastere, am 65 de ani.
Deci cum sa inteleg ce am citit pe Internet?
Sa inteleg ca nu imi plateste pensia din urma, ci numai la primirea decizie, sa zicem din octombrie?
i?!?!
Luminati-ma.
Va multumesc
Legea 263/2010
Art.103
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.
Art.104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, în funcție de categoria de pensie solicitată.
Cererea se depune cand se dovedeste indeplinirea conditiilor
Pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor
Concluzie:
Cererea ati depus-o la indeplinirea conditiilor(cand ati implinit 65 ani).
Pensia se cuvine de la data indeplinirii conditiilor(cand ati implinit 65 ani)
Intelegeti ce vreti.
Veti vedea ca in decizie se va face mentiunea:
Plata drepturilor sa va face incepand cu 09/07/2019
Buna ziua!
Am si eu o mica intrebare.
Am fost la casa de pensii.
Ati avut dreptate, voi primi pensia minima pe 4 luni, incepand cu 9 iulie 2019, data depunerii dosarului.
Pe decizia de pensie drepturi pensie limita de varsta= 558 lei.
Am intrebat si mi s-a spus ca voi primi pensia minima de 704 lei
Doamna de la ghiseu mi-a spus ca voi primi din urma(pe iulie, august, septembrie,dar si octombrie…mi-a spus ca voi primi banii efectiv la 1 octombrie 2019. pe patru luni.
Intrebare:
Adica voi primi-vine postasul- de 4 ori pensia de pe decizie(“cuvenita”, sau cum se numeste)
adica 4x558,
sau 4x 704 (cat e pensia “totala”minima), adica 2816 lei?