avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este distanta minima intre hornul de evacuare al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este distanta minima intre hornul de evacuare al centralei pe gaz si geamurile blocului vecin

V-as ruga sa-mi raspundeti daca este prevazuta, legal, distanta minima dintre hornul de evacuare al centralei pe gaz si geamurile vecinului de bloc. Cele doua blocuri se afla la o distanta de 4 m, iar hornul este orientat catre geamurile blocului vecin (de la baie si bucatarie)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
ieia, utilizator
Cel mai recent răspuns: ricadinas , utilizator 22:26, 16 Septembrie 2023
Nu exista o astfel de prevedere. Evacuarea gazelor trebuie sa se faca la inaltime pentru a se putea dispersa si a nu crea disconfort.
La bloc, cosul de gaze al centralei individuale se scoate in afara liniei de ctie. a blocului, de preferat colectandu-se intr-un cos comun care refuleaza peste cota cea mai de sus a blocului.
Multumesc, dar nu e cazul nostru. Blocurile formeaza un U, cu distanta de 4 m intre laturi. Imaginati-va cum ne vom simti la iarna, cu acel horn spre geamurile noastre!
Cosul de gaze trebuie indreptat vertical si dus la inaltime.
Multumesc, ar putea fi aceasta solutia, dar, daca, pe cale amiabila, nu accepta, ce putem face?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu nici o centrala termica individuala nu se monteaza fara un proiect aprobat. Daca acea centrala este montata conform proiectului, legal nu aveti ce face.

Nu ati precizat totusi lucruri importante:
- la ce etaj (din cite are blocul) e montata centrala respectiva
- cit de lung e cosul de evacuare, care iese din perete
- cind a fost instalata aceasta centrala

Centrala termica individuala care se monteaza acum este in majoritatea cazurilor model cu tiraj fortat, iar cosul de evacuare e format din doua tuburi concentrice, cel exterior, de 100 mm diametru este cel prin care e tras aerul pentru ardere si cel din interior, de 60 mm este pentru evacuarea gazelor arse. Kitul de instalare al unui cos pentru o centrala obisnuita are tubulatura orizontala cam de 1 m lungime, adica in afara peretelui exterior iese macar 0,5 m . Acest cos nu se poate prelungi oricum si oricit, mai ales in sus, vertical nu, pentru ca exista niste limitari constructive tehnice.

Cosul acela din doua tuburi concentrice are in general o usoara panta in jos la centralele cu tiraj fortat mai vechi, pentru a nu permite intrarea condensului in centrala (gazele evacuate au cam 100 de grade Celsius) si o panta usor in sus la centralele noi, in condensatie, unde gazele arse au o temperatura mai mica de vreo 60 de grade Celsius, iar condensul este recuperat in interior si noxele se gasesc doar in acest condens ce se evacueaza in canalizare.

A duce gazele arse in sus ar insemna ca blocul sa aiba un cos special din constructie, ceea ce nu cred ca exista, iar centrala sa aiba intrare de aer separata si iesire separata pentru gaze arse.

Se poate adauga un cot (plus o bucata dreapta) insa la cosul existent ce ar devia in lateral gazele arse,adica sa nu mai fie indreptate spre blocul aflat la 4 m distanta. Dar asta depinde de cum e specificat in cartea tehnica a centralei respective si inseamna un kit suplimentar de montaj.

Incercati sa convingeti proprietarul respectiv sa faca aceasta lucrare,

ieia a scris:

V-as ruga sa-mi raspundeti daca este prevazuta, legal, distanta minima dintre hornul de evacuare al centralei pe gaz si geamurile vecinului de bloc. Cele doua blocuri se afla la o distanta de 4 m, iar hornul este orientat catre geamurile blocului vecin (de la baie si bucatarie)

Alte discuții în legătură

Centrala termica in dormitor Artepul Artepul Salutari. Vin cu o intrebare simpla: exista vreo lege care impiedica amplasarea unei centrale termice cu functionare pe gaz in anumite camere ale unui ... (vezi toată discuția)
Necesitate reala conform normelor pentru aerisire si priza de aer intr-o bucatarie? AntiSecretare AntiSecretare Buna ziua, Context: - apartament aflat in renovare - bloc anvelopat, construit din placi de beton armat - geamuri termopan - in bucatarie exista deja 2 ... (vezi toată discuția)
Conditii montare centrala termica la casa danam1973- danam1973- Buna ziua, Mi-am cumparat o centrala termica si ma intereseaza daca pot sa o montez fara acordul vecinului. Stau la casa si evacuarea ar fi pe peretele care ... (vezi toată discuția)