avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Necesitate reala conform normelor pentru aerisire si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Necesitate reala conform normelor pentru aerisire si priza de aer intr-o bucatarie?

Buna ziua,

Context:
- apartament aflat in renovare
- bloc anvelopat, construit din placi de beton armat
- geamuri termopan
- in bucatarie exista deja 2 gauri date in peretele spre exterior: aerisirea pentru centrala si aerisirea pentru hota
- centrala termica ce va fi schimbata va avea tiraj fortat
- ar mai fi in incapere un aragaz, de principiu full electric, dar sa presupunem ca e full pe gaz (plita + cuptor)
- desi exista centrala termica instalata de mai bine de 10 ani in locuinta, detector de gaz cu electrovalva nu exista, dar noi intentionam sa punem

Am citit diverse informatii din multiple surse - cele mai relevante:
- AvocatNet: www.avocatnet.ro/articol_434...
- Normele de aplicare ANRE, publicate in MO: [ link extern ]

Ma puteti lamuri cu privire la obligativitatea acestor orificii suplimentare si cu privire la dimensiunile acestora? Nu am putut identifica notiunea aceea de debit instalat ca sa stiu care e baza de comparatie, nu este precizat in descrierile electrocasnicelor. Mentionez inca o data ca in ceea ce priveste detectorul de gaz, acesta va fi instalat deodata cu noua centrala termica.

De asemenea, in articolul avocatnet nu se precizeaza aceasta obligativitate, iar instalatorii par sa aiba pareri impartite si empirice cu privire la ea. Ne dorim sa fim in siguranta si in legalitate, dar nici nu vrem sa facem peretii svaiter (cu deranjul si riscurile de rigoare si pentru vecinii nostri) daca nu este neaparat necesar.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2018
AntiSecretare, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:47, 12 Iulie 2018
debitul instalat este debitul maxim de gaz ce se furnizeaza prin conducta de alimentare. el nu e o caracteristica a unui aparat.
folosirea centralelor cu tiraj fortat obliga la evacuarea gazelor arse printr-o conducta separata.
diametrul conductei de evacuare depinde de debitul gazelor arse produse si e recomandat de producator. instalatorii pot avea varii opinii, conteaza cine semneaza proiectul si executia
De regula, in oferta de cumparare a centralei cu tiraj fortat este mentionat si cosul de gaze arse, la diferite dimensiuni.
Inaltimea cosului de gaze este in functie de zona de amplasament, curenti de aer, vecini care pot fi deranjati, etc. Este de preferat ca inaltimea cosul de gaze sa depaseasca pe verticala, ultimul nivel al locatiei.
In blocuri cu centrale de apartament se utilizeaza cos comun de gaze arse la care se racordeaza toate centralele, in baza unui proiect tehnic intocmit de o firma autorizata.
Daca prin orificii suplimentare va referiti la aerisiri ale incintei, nu la golurile prin care trec spre in afara, cosul de gaze arse si cosul de la hota, aceste "aerisiri" nu sunt obligatorii in conditiile montarii detectorului de gaze si a centralei cu tiraj fortat.
@ Adrian Dimitriu:
Aveti dreptate, m-am exprimat gresit cu privire la debit, ma refeream la acest debit nominal din normativul amintit.
ART. 134
(1) Aerul necesar arderii gazelor naturale se asigură în funcţie de raportul între volumul interior al încăperii V_i, în mc şi debitul nominal al aparatului consumator de combustibili gazoşi Q_n, în mc/h, astfel:
a) pentru cazul V_i/Q_n ≥ 30 se consideră că prin neetanşeităţile existente se asigură aerul necesar pentru ardere;
b) pentru cazul V_i/Q_n < 30 se prevăd prize de acces aer direct din exteriorul construcţiei.

@ Popa Gheorghe:
In cazul coloanei pe care se afla apartamentul nostru, acel cos nu exista. Cu toate acestea, toti si-au implementat conducte individuale spre afara (una dintre 'gaurile' mentionate de mine in postarea initiala), asa cum avem si noi momentan. In acesta se afla un sistem tubular imbricat, care permite tragerea aerului printr-o parte si eliminarea gazelor arse pe cealalta parte a cercurilor concentrice. Aceasta este ceea ce a precizat domnul Adrian mai sus. Inteleg, in acest context, din postarea dumneavoastra, ca centrala termica ar fi in regula.

Ramane partea de plita + cuptor. Pentru acestea, am prevazut hota, cu orificiul de aerisire corespunzator acesteia. In normativul ANRE pomenit mai sus sunt, insa, precizate 2 orificii: o aerisire in partea de sus a peretelui si o priza de aer in partea de jos. Sunt acestea necesare in contextul existentei in incaperea respectiva a unei plite si a unui cuptor pe gaz cu hota aferenta si cu detector de gaze cu electrovalva?

Va multumesc amandurora!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
AntiSecretare, utilizator
sunt doua lucrurile disparate, astfel:
detectorul de gaze va semnaleaza prezenta gazului combustibil in atmosfera (din neetanseitati, stingerea vreunui foc, etc.) si inchide automat alimentarea tuturor echipamentelor

aerisirea este necesara furnizarii de aer suficient pentru intretinerea arderii corecte. daca asa cum spuneti aveti hota de evacuare pentru plita/ cuptor, gazele arse vor trebui inlocuite cu aer proaspat, de...undeva. de obicei din afara.

in lipsa acestuia, la crearea unei depresiuni suficiente, aerul nu va mai putea fi evacuat (hota are si ea capacitatea ei) si veti ramane cu gaze arse in incinta.
pana cand lipsa de oxigen va fi suficienta sa nu mai alimenteze focurile, monoxidul de carbon format din arderea incompleta si neevacuat va poate da dureri de cap (la propriu) sau chiar intoxicatii.
si totul fara ca senzorul sa "miroasa"ceva, fiindca el are alta treaba.
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
adriandimitriu, utilizator
Un cos de gaze arse la nivelul colanei de apartament este solutia ideala pentru racordarea cosurilor d ela centralele de apartament. Se rezolva poluarea zonei si eventual disconfort creat vecinilor.
Daca sistemul tubular de care amintiti face parte din livrarea centralei termice, poate fi in regula. Dupa cum il descrieti pare doar un sistem de etansare cos de gaze arse al centralei de apartament cu tiraj fortat.
Gaurile de compensare pentru completarea volumului de aer cu cel consumat prin ardere este o metoda veche, ramasa de pe vremuri si prezenta in continuare in legislatie. S-a extins pentru bucatariile in care sunt montate geamuri termopan in mai multe straturi.
Daca hota de deasupra aragazului este libera in atmosfera, fara diverse oprelisti/ filtre - carbune activ/ silicagel, etc. sau pe hota este montat un ventilator, tirajul este asigurat si compensarea aerului consumat se poate realiza printr-un oberliht/ geam mare intredeschis/ deschis in bucatarie in timpul functionarii plitei pe gaz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centrala termica in dormitor Artepul Artepul Salutari. Vin cu o intrebare simpla: exista vreo lege care impiedica amplasarea unei centrale termice cu functionare pe gaz in anumite camere ale unui ... (vezi toată discuția)
Care este distanta minima intre hornul de evacuare al centralei pe gaz si geamurile blocului vecin ieia ieia V-as ruga sa-mi raspundeti daca este prevazuta, legal, distanta minima dintre hornul de evacuare al centralei pe gaz si geamurile vecinului de bloc. Cele doua ... (vezi toată discuția)
Conditii montare centrala termica la casa danam1973- danam1973- Buna ziua, Mi-am cumparat o centrala termica si ma intereseaza daca pot sa o montez fara acordul vecinului. Stau la casa si evacuarea ar fi pe peretele care ... (vezi toată discuția)