avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... La reprezentanță mi s-a spus că e daună totală, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

La reprezentanță mi s-a spus că e daună totală, un alt service mi-a zis că mă costă 2.000 de lei reparația. Sunt obligată să accept dauna totală? Eu vreau să mi se repare ,,epava"

Bună ziua, În urma unui accident din cauza celuilalt șofer mi s a dat dauna totala. La constatare mi s a trecut doar elemente de cosmetica, bara fata, aripa etc Eu vreau sa îmi repare mașina, nu sa mi o oprească și sa mi dea nici măcar 6000 RON pe ea, dar îmi sp ca nu se poate, ca trebuie radiata, ca nu o pot vinde după etc. Nu mi se pare corect, celalalt întra în mașină mea și eu rămân fără mașina. Ma pot obliga sa accept dauna totala dc vreau sa mi repare "epava", după cum se exprima ei? Mașina funcționează, de unde a avut loc accidentul am venit cu ea 700km pana acasă, sunt doar de cosmetica de înlocuit și la un alt service mi au sp ca ma costa în jur de 2000 RON, nu peste 6000 RON ca la reprezentanta. Cum trebuie sa procedez? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 16:36, 13 Septembrie 2019
Buna seara,

Ghinionul Dvs. este acela ca ati fost lovita, fara vina Dvs. de catre cineva si ca masina Dvs., asa cum rezulta din faptele descriese de Dvs. este una mai veche.

De ce spun asta? "Judecata" dosarului de dauna de catre Asiguratorul celui vinovat se face pe-o lege, adica Legea 137/2017. Aici aveti legea[ link extern ]

Dupa lege, asiguratorul calculeaza valoarea masinii Dvs. la data evenimentului (accidentului). Daca reprezentanta, la "prima strigare", adica la intocmirea devizului de reparatie, a spus o suma mai mare decat valoarea masinii, acestia, adica Asiguratorul, declara dauna economica totala a masinii. Adica, mai pe intelesul Dvs., legea nu permite asiguratorului sa dea, pe reparatii, mai multi bani decat valoarea masinii in sine. Si, acest deviz, atentie, se intocmeste in baza unui program electronic de masuri tehnice reparatorii care este agreat de ambele parti, atat Asiguratorul RCA cat si service-ul partener sau nu.

Pe scurt, am un Logan, de prin 2007, a carui vaoare nu poate, azi, depasi suma de 1300 eur si reparatiile ar fi de aprox 2000 eur. Mai fac 2 accidente intr-un an si, gata, am masina noua. De aceea, din considerentul economic, o masina a carui reparatie necesita mai multi bani decat valoarea reala a ei din momentul accidentului, nu poate fi reparata.

Sfatul meu: lasati-va despagubita de catre Asigurator. Cum? Acceptati valoarea totala a despagubirii. Cum veti scapa de masina? Va veni o firma care se ocupa de cumpararea de epave, si care va va da o suma de bani. Ea va cumpara, de la Dvs., "epava". Apoi, pana la suma de bani totala pe care asiguratorul va zis ca vi-o da, veti primi banii intr-un cont personal direct de la asigurator.. Deci, toata treaba se face in 2 pasi.

Povestea cu service-ul care va face reparatia cu 2000 de lei e un basm fortat. Adica, ce vor sa faca ei? Sa va inlocuiasca ceva pe acolo iar, elementele de sigurata, care costa cel mai mult, sa nu le schimbe, tocmai din lipsa banilor? Sa repare si ei ceva, ca tot n-au de lucru....

Asta este situatia cu care va confruntati. Din pacate, parcul auto romanesc este in continua "imbatranire" si, tot mai des, ne vom confrunta cu astfel de aspecte de daunalitate.

O seara buna sa aveti

Cu respect

Bogdan Orescovici

Toata lumea vede asa: bara costa atat, vopseaua costa atat...vaaai, ce mut costa reparatia. Dar, se uita aici, manopera, ora de regie si, da, se uita mai mereu, TVA-ul la intreaga suma. De aceea, sumele despagubite de asiguratori sunt mari, pentru ca inglobeaza atatea elemente.
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nefiind masina noua nu aveti de-a face cu reprezentantul "producatorului".

Cine v-a indrumat acolo ???

Asiguratorul este obligat prin lege sa va ofere o lista cu service-urile autorizate si acceptate de catre acesta.

Puteti face un sumar al pieselor degradate ???
Asa, dintr-o privire ???

Aveti "intelegerea amiabila" aferenta RCA-ului partii vinovate de accident ???

Reveniti cu date certe.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
Pe Legea 137 nu exista lista de service-uri agreate sau nu. Toate service-urile care sunt acreditate RAR si care repara un vehicul pe un RCA isi vor primi banii de reparatie. In speta prezentata aici, atat de sumar, se "uita" anul de fabricatie al masinii, care este devizul service-ului, etc, etc....
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista si service-uri agreate, cum exista si asiguratori agreati. Legea nu prevede, dar practica asa e si ce nu e interzis, inseamna ca e permis. Intotdeauna mi-am facut asigurarea CASCO dupa discutii cu service-ul de la reprezentanta, care lucra cu 3 maxim 4 asiguratori. Criteriul era clar, de la altii se recuperau foarte greu banii. Si acum sunt asiguratori cu foarte multe reclamatii la ASF.
[ link extern ]

In ceea ce priveste legea 137/2017 asiguratorul nu are dreptate, in ea scrie clar (art. 14):
"Păgubitul poate opta pentru reparare până la valoarea de piață a vehiculului, calculată în urma evaluării, sau pentru soluționarea cazului ca daună totală prin plata diferenței dintre valoarea de piață a vehiculului și valoarea epavei."

Intr-adevar, cel care a deschis acest subiect nu a precizat lucruri importante despre masina avariata, cum ar fi modelul si anul de fabricatie, o masina de pina in 10 ani vechime nu are acelasi tratament ca una ce deja a implinit 15 ani.
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2019
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)
Rca jenicaprod jenicaprod In cat timp, o societate de asigurari trebuie sa-ti dea un raspuns privind acceptul (ne acceptul) la plata daunelor rezultate in urma unui accident de ... (vezi toată discuția)
Despăgubire rca ADR_C ADR_C Bună ziua, O să descriu pe scurt evenimentul și cele întâmplate ulterior. Am fost accidentat destul de tare de un domn care mi-a tăiat calea; ... (vezi toată discuția)