avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. Cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun?

Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal căsătoriți. Soția trecând bunl la fisc pe numele ei.
Ulterior a vândut apartamentul și am cumpărat împreună cu cote egale de 50% un apartament mai mare.

Bunul apartament luat prin uzufruct de soție și vândut de sotie este considerat bun propriu sau comun în timpul căsătoriei?
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:35, 10 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Coproprietari sunteti dumneavoastra, sotii, respectand regimul comunitatii legale.

Asadar, bunul dobandit este unul comun, proprietate devalmasa.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre soti nu are individualizata o cota -parte din dreptul de proprietate.

Aceasta va fi stabilita la partaj.

In vederea impartelii, instanta de judecata are in vedere urmatoarele criterii, generale: sumele de bani investite la plata pretului, actele de conservare si administrare efectuate, situatia locativa a celor doi soti, posesia efectiv, plata impozitelor, a taxelor aferente.

Imprejurarea ca pretul aferent imobilului a fost achitat prin instrainarea altuia va fi avuta in vedere de catre instanta de judecata.

In cazul sotilor, opereaza o prezumtie de contributie egala la dobandirea de bunuri, prezumtie ce nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice mijloc de proba.



Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare cote proprietate marina49 marina49 In timpul casatoriei am vandut un apartament proprietate personala ce il detineam dinainte de casatorie. Am mai pus langa banii incasati o suma egala cu cea ... (vezi toată discuția)
Acte apartament sot si sotie ContSters212553 ContSters212553 Tatal meu a cumparat un apartament la care a participat si sotia cu 20% din valoarea apartamentului, desii in acte e trecut doar tatal meu,La anu vreau ca ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament prima casa divort gabipopescu2001 gabipopescu2001 Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate ... (vezi toată discuția)