avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare contabila
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare contabila

buna seara, imi poate spune cineva daca la inceputul anului se tine cont de soldul anului precedent in inregistarile din registrul jurnal sau doar de rulajul din prima luna a anului nou?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:13, 30 Noiembrie 2009
OMF 3512/2008 spune la pct 19:

"Registrul-jurnal (cod 14-1-1) este un document contabil obligatoriu în care se înregistrează cronologic toate operaţiunile economico-financiare.
Operaţiunile de aceeaşi natură, realizate în acelaşi loc de activitate (atelier, secţie etc.), pot fi recapitulate într-un document centralizator, denumit jurnal auxiliar, care stă la baza înregistrării în Registrul-jurnal.
Unităţile pot utiliza jurnale auxiliare pentru: operaţiunile de casă şi bancă, decontările cu furnizorii, situaţia încasării-achitării facturilor etc.
Orice înregistrare în Registrul-jurnal trebuie să cuprindă elemente cu privire la: felul, numărul şi data documentului justificativ, explicaţii privind operaţiunile respective şi conturile sintetice debitoare şi creditoare în care s-au înregistrat sumele corespunzătoare operaţiunilor efectuate.
Unităţile care utilizează jurnale auxiliare pot înregistra în Registrul-jurnal sumele centralizate pe conturi, preluate din aceste jurnale.
Editarea Registrului-jurnal se efectuează la cererea organelor de control sau în funcţie de necesităţile proprii."

In fapt, in registrul jurnal nu se tine cont de rulajele lunilor anterioare. El cuprinde toate inregistrarile contabile dintr-o anumita perioada. In practica, acest registru jurnal se editeaza lunar si cuprinde doar inregistrarile din luna respectiva.
Ati vrut sa intrebati , de fapt , daca reportati soldul din anul precedent ?
Daca stiu eu bine , soldul poate fi 0 .Persoana fizica poate dispune de banii din jurnal .............Dar mai bine insistati si cereti baza legala .
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
ContSters109653, utilizator
@ibeia: la care anume registru jurnal faceti referire ? pentru partida simpla sau dubla ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru inventar fundatie lorella lorella Am cautat si n-am gasit niciun act normativ care sa oblige o fundatie sa aiba registru- inventar, si/ sau registru jurnal, desi mi se pare normal, atat timp ... (vezi toată discuția)
Registru jurnal ndan57 ndan57 #-oBuna ziua, va deranjez din nou cu problema legata de complectarea acestui registru deoarece tot nu am inteles unde, in ce coloana trebuie sa trec ce incasez ... (vezi toată discuția)
Pentru conventia civila se depune declaratia 205? ndan57 ndan57 am si eu o intrebare, ptr. conventie civila se depune decl. 205!!?? si pana la ce data?, pe site-ul min. de finante inca nu a aparut ptr. 2009, si o alta ... (vezi toată discuția)