avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cat platesc la stat cu un PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cat platesc la stat cu un PFA

Buna ziua,

As dori sa stiu cat platesc la stat, daca am un PFA cu norma de venit si incasez anual o suma de 15000 lei, si, platesc si CAS si CASS?
Cel mai recent răspuns: elisa1 , utilizator 14:45, 14 Octombrie 2019
O sa va explic situatia cand optati pentru pfa cu un cod caen, platitor de impozit pe norma de venit. Pentru acest pfa, cei de la finante stabilesc anual o anumita valoare a normei de venit la nivel de judet pentru codul caen pe care-l aveti si procentul de 10% pentru impozitul pe venit se aplica doar la valoarea aceea a normei de venit stabilita de stat indiferent daca pfa-ul din activitatea efectiva din acel an obtine incasari mai mari sau mai mici decat valoarea normei.
Pentru a se vedea daca trebuie sa platiti si contributiile sociale cass 10% si cas 25% in acelasi an pentru pfa, se compara valoarea normei de venit la nivel de judet dn acel an pentru codul caen pe care-l aveti cu plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie, de exemplu in cest an 24960 lei, si daca valoarea normei de venit este mai mare, se platesc cele doua contributii sociale calculate la valoarea plafonului celor 12 salarii minime brute pe economie. Altfel nu aveti de plata aceste contributii in acel an.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
george-neagu, moderator
Va multumesc! Nedetinand prea multa experienta in domeniul acesta, as vrea sa mai intreb: daca lunar obtin un venit de maxim 2000 de lei si as vrea sa ii incasez ca PFA nu ca salariat, ar fi mai avantajos atat pt angajator cat si pt mine? Cum ma sfatuiti?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
george-neagu, moderator
Sa aveti in vedere ca nu se poate sa inlocuiti un contract de munca cu un contract de prestari servicii care se foloseste normal pentru activitati ocazionale semnat cu beneficiarul caci in baza unui astfel de act veti presta cu pfa-ul. Cei de la finante, incazul unui control la beneficiar, vor putea reconsidera activitatea ca fiind "contract de muncă mascat" si poate sa-l puna sa plateasca din urma darile la stat ca pentru un contract de munca.
Multumesc frumos pentru informatie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul taxe catre stat pfa norma de venit Sebastian Gordan Sebastian Gordan Buna ziua, Sotia mea detine un PFA neplatitor PFA, fara deduceri cheltuieli. In cazul in care se depaseste norma de venit, insa sub 65000 euro, care sunt ... (vezi toată discuția)
Taxe pfa - job de acasa Bmmm Bmmm Buna ziua , as avea si eu o curiozitate , am primit o oferta de job de acasa si cand am povestit cu ei mi-au cerut un numar vat am inteles ca trebuie sa mi fac ... (vezi toată discuția)
Pfa si angajat Benafflek Benafflek Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care voi fi angajat part-time la stat si eu am deja un PFA activ la care platesc doar impozitul pe venit si pe care vreau ... (vezi toată discuția)