avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Taxe PFA - Job de acasa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Taxe PFA - Job de acasa

Buna ziua , as avea si eu o curiozitate , am primit o oferta de job de acasa si cand am povestit cu ei mi-au cerut un numar vat am inteles ca trebuie sa mi fac un pf sau pfa , intrebarea este din suma care o primesc cat trebuie sa dau la stat , nu ma gandesc sa ma trec ca angajar doar administrator .
Miltumesc anticipat !!
Cel mai recent răspuns: Bmmm , utilizator 14:24, 21 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru inceput, trebuie sa intelegeti ca daca va autorizati la registrul comertului ca si pfa cu un cod caen (intrebati pe cel pentru care urmeaza sa prestati acea activitate ce cod caen va trebuie caci o sa va ceara asta cant mergeti sa va infiintati acel pfa), nu se discuta nici de angajat, nici de administrator.
Ca pfa veti incheia un contract de prestari servicii cu beneficiarul.
Lunar veti presta ceea ce e trecut in contract detaliat ca trebuie sa faceti.
La final de luna veti incheia un raport de activitate semnat de dumnevoastra si de beneficiar prin care el confirma ca v-ati facut treaba asa cum el a cerut-o, cat ati facut ca si bucati si in baza acestui raport de activitate, ca pfa veti completa o factura si o chitanta (daca va plateste in numera) sau puteti sa va incasati banii si in contul bancar al pfa.
Deci pe pfa veti avea aceste incasari adunate pe tot anul, ca si venit anual, si separat, platile facute pe pfa in timpul anului, ca si cheltuieli anuale.
Veti avea un venit net anual adica venitul anual - cheltuielile anuale de mai sus. La acesta se aplica 10% si va da impozitul pe venitul din activitatea independenta pe care trebuie sa-l platiti la stat pana pe 15 martie anul urmator, pentru anul precedent.
Separat de acesta, daca venitul net anual de mai sus este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie, adica de exemplu in acest an acest plafon a fost 24960 lei, obligatoriu va trebui sa platiti pe pfa si contributiile sociale 10% sanatatea (cass) si pensia 25% (cas). Aceste procente se aplica doar la valoarea plafonului.
Daca venitul net anual de mai sus este sub plafonul a 12 salarii,nu mai platiti contributiile sociale.
Declararea prin depunerea declaratiei unice si plata la contributiile sociale se face la fel ca si la impozitul pe venitul din activitatea independenta si la acelasi termen.
Multumesc !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa Anastasia Lazariuc Anastasia Lazariuc Ce obligatii / beneficii am ca PFA? Eventual caut avocat specializat. Multumesc. (vezi toată discuția)
Organizare evenimente pfa sau srl Siespi Siespi Bună ziua, Organizez de ceva timp evenimente pe persoana fizica, dar as vrea sa imi fac PFA sau SRL. Pana acum aveam contract cu o firma de ticketing care ... (vezi toată discuția)
Contributi la un pfa pensionar omoro omoro Ce contributii trebuie sa platesc la stat daca o sa am un pfa si sunt pensionar si daca sunt mai mici decat in cazul unui srl in care as fi obligat sa fiu ... (vezi toată discuția)