avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva intracomunitar depasire plafon
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva intracomunitar depasire plafon

Buna seara,

Am facut o achizitie din Germania pentru un autoturism care a depasit suma de 10.000 euro. Am platit tva-ul in Germania.

Problema este ca am facut achizitia cand eram neplatitor de tva si acum pentru ca am depasit plafonul urmeaza sa depun cererea pentru a deveni platitor de tva.

Daca am platit tva-ul in Germania, voi fi nevoit sa platesc tva si in Romania?
1. Daca Da, la toata suma sau la cat am depasit peste plafonul de 10000 euro?
2. Daca Da, il pot recupera ulterior?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 00:02, 15 Octombrie 2019
Buna seara,

Trebuia cumva sa anticipati achizia intracomunitara mai mare de 10000 eur, respectiv 34000 lei si sa faceti demersuri ptr obtinerea codului special de tva, depunand 091. Ulterior, declarati in 301 si achitati in Romania 19% la valoarea masinii. Acum va fi cumva o dubla taxare, 19% la valoarea platita in tara furnizorului. Codul special de tva nu e valabil la intern.
Iar tva-ul pe care il platesc la toata valoarea il voi putea recupera?
Nu prea aveti cum, e dubla taxare. Daca va inregistrati inainte de achizitie, transmiteati codul de tva in Germania, va factura fara tva furnizorul si plateati doar 19% in Romania. Acum , din pacate, tr sa platiti 19% la tot
ok. Am platit tva in germania, platesc acum 19% la tot, dar acum dupa ce platesc cei 19% pot sa ii recuperz pe acestia platiti in tara.?
Daca aveati cod de tva ptr operatiuni interne deduceati tva la cumparare si il compensati cu tva colectat la vanzare, diferenta o virati la stat. Sau daca aveati tva deductibil doar, depuneati cerere de rambursare tva, pe care ii incasati in banca.

Sau, daca aveati cod de tva normal, la achizitii UE cum a fost asta, furnizorul va emitea fara tva, ptr ca ii dadeati codul de tva si nu plateati nimic la stat.Inregistrati 4426=4427,adica ce deducetisi colectati, de plata ,zero.

Pe cod special de tva , ( nu normal) doar se plateste tva in Romania,la achizitii peste 10000 eur.
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
Constantin Vera, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Fiscalitate dealer auto gam3tim3 gam3tim3 Buna , intentionez sa deschid un SRL pe cod Caen 4511 (Comert cu autovehicule second hand) , dar nu voi desfasura activitatea la sediu social . Asadar , am ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor tva, achizitie auto intracomunitara sylvia_dana2002@yahoo.com sylvia_dana2002@yahoo.com BUna Ziua, Daca un PFA neplatitor de TVA doreste sa achizitioneze din Germania un auto val. 30.000 eur si se inregistreaza in acest scop cu 091 pt TVA si 095 ... (vezi toată discuția)