avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce fel de exemplare se vor emite?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce fel de exemplare se vor emite?

Bună seara !
Vă rugăm frumos să ne lămuriți cu privire la felul exemplarelor emise în cazul unei Decizii interne.

Decizia se emite doar în exemplare originale,? sau și duplicate ?
În ce situații se emit duplicate?

Juristul are în Fișa postului să urmărească dacă Deciziile au fost îndeplinite sau nu.
Juristului i se va înmâna un exemplar original ? sau este suficient și o copie.?

Nu avem Procedură internă.

Există vreo Lege care să ne ajute ?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 20:06, 27 Octombrie 2019
Art. 286 alin. 4 din Noul Cod de procedură civilă spune că :
Copiile de pe copii nu au nici o putere doveditoare.

Ce înseamnă acest lucru ?
Acel aliniat nu are nicio relevanță pentru lămurirea harababurii care v-a făcut să puneți întrebarea.
Până nu ne spuneți ce scrie pe decizie în privința distribuirii ei nu vă putem lămuri.

Ca exemplu, dacă scrie (cum ar trebui, de altfel) Prezenta decizie i se comunică lui X, Y și Z, directorul poate semna un singur exemplar pentru că fotocopiile făcute pentru X, Y și Z au valoare de original. exact ca hârtia semnată.

Cea semnată se păstrează și înregistrează într-un registru al deciziilor - ar trebui să aveți așa ceva la Resurse umane sau la secretariat - în care să semneze X, Y și Z când își iau fotocopia.
Și compartimentul care o păstrează ar trebui menționat pe decizie.

Dacă nu scrie cui i se comunică ar trebui însoțită de o listă de distribuire, pe care ar trebui trecut nu doar salariatul direct interesat, ci și atât cine a întocmit-o, cât și cine o păstrează și o difuzează.

Cine face deciziile astea? Că nu și le scrie directorul singur. Sau...?

Încă o dată: până nu ne spuneți ce scrie la finalul unei decizii e efectiv pierdere de timp să discutăm. Faptul că nu aveți procedură în privința asta mi se pare cumva de necrezut. În ce compartiment lucrați? Nu puteți propune măcar acum să se întocmească una?
La finalul fiecărei Decizii se scria, de exemplu în cazul unei Decizii de numire a unei comisii de recepție bunuri , că :
- se întocmea în 5 exemplare originale, - că se comunica comisiei sub semnătură de primire, secretarei instituției, juristului care urmărea îndeplinirea Deciziei, Compartimentului Resurse umane împreună cu înscrisurile în original din preambulul Deciziei

Acum, directorul vrea să scrie că :
- Decizia se va face doar în 2 exemplare originale care se vor comunica secretarei instituției și la Resurse umane
și că se vor comunica copii ale Deciziei celorlalți

Eu lucrez la Resurse umane și consider că trebuie să mi se comunice spre arhivare doar originale - Decizii și înscrisuri

Juristul vrea Decizie originală pentru că el urmărește îndeplinirea. Vrea să primească înscrisurile originale când trebuie să facă Deciziile. Apoi să le predea atașate Deciziilor pe care le face pentru a fi arhivate la Resurse umane.
Altfel refuză să facă Deciziile și să urmărească îndeplinirea lor.

Consider că Deciziile personale, cum sunt cele de angajare, promovare, popririle, încetare CIM, etc să fie date în original salariatului vizat, nu copie.

De exemplu, la Casa de pensii i se cere originalul Deciziei.
Ce facem ? purtăm pe drumuri oamenii?

Juristul mi-a spus că trebuie comunicate doar Decizii originale pentru că sunt angajați care vor să conteste anumite Decizii și că instanța de judecată cere originalul.

Și eu ii dau dreptate juristului.
Originalul este original.
Ce valoare are o copie ?
Când vei avea nevoie de original, ce faci? umbli pe drumuri după o hârtie? pentru că directorului ii este lene să semneze încă 1 sau 3 exemplare în plus ?
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2019
oanaportar, utilizator
Copiile sunt reproduceride pe înscrisurile originale, fie că acesta sunt acte autentice sau acte sub semnătură privată.

Copia, chiar legalizată, de pe orice înscris autentic sau sub semnătură privată nu poate face dovadă decât despre ceea ce este cuprins în înscrisul original.
Scuze, acest lucru ar însemna că o copie nu poate fi egală cu originalul ?
Ce putere are în plus originalul față de o copie ? - nu am găsit nicăieri vreo explicație.
În nici o Lege nu scrie care este diferența între original, copie și duplicat și ce tip de act se comunică destinatarilor ( cei care au primit sarcinii de serviciu prin Decizii).....

Alte discuții în legătură

Trebuie semnate dupa venirea din concediu ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! In urma unui control s-a constatat ca unele Decizii emise de directorul institutiei noastre publice nu au fost semnate si de jurist. 1. - ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara ? sau alta masura legala ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va prezint urmatoarea situatie: - in institutie este o problema cu circuitul unui document, respectiv, secretara institutiei nu a inregistrat o ... (vezi toată discuția)
Contract de munca veronicam veronicam buna ziua Am nevoie de un model decizie suspendare CIM pentru ingrijirea copilullui pana la varsta de 2 ani Multumesc (vezi toată discuția)